Colau ajudarà a pagar l'IBI als més pobres amb la pujada als rics

L'equip de Colau presenta una mesura per assumir el 50% de l'impost de les famílies més vulnerables

Barcelona en Comú ja va deixar clar en campanya electoral que un dels seus objectius seria avançar cap a la recaptació progressiva dels impostos. El tinent d'alcalde de l'àrea econòmica, Gerardo Pisarello, ha presentat aquest dijous la principal mesura que s'impulsarà en aquest sentit: una línia de subvencions a l'IBI, que permet que les famílies que són propietàries de pisos però viuen una situació econòmica complicada rebin una ajuda de fins al 50% d'aquest impost –un màxim de 175 euros–. Es preveu destinar-hi una partida de 3,5 milions d'euros que, segons ha detallat Pisarello, sortirien de la pujada de l'IBI fixada al 2% dels propietaris amb més recursos –per a la resta es va preveure la congelació.

Aquesta gestió de l'IBI va ser, de fet, un dels punts clau de la negociació per aprovar les ordenances fiscals d'aquest 2016, que es van acabar pactant amb PSC, la CUP i ERC. I ara el govern vol fer un pas més en la línia d'avançar cap al que anomena "el model fiscal propi de Barcelona". Es calcula que unes 20.000 famílies es podrien beneficiar d'aquesta mesura. En el cas d'una persona sola, ingressar menys de 9.000 euros anuals habilitarà a rebre la subvenció. Si és una família de dos membres, el topall seran 11.800 euros, 15.000 per a famílies de tres membres, 20.000 per a les de quatre i 25.000 per a les de cinc o més. I es preveuen, també, més ajudes si algun membre té una discapacitat.

Segons Pisarello, no es va poder incloure aquesta mesura en el debat de les ordenances fiscals perquè la llei estatal no ho permet i, per això, ara s'aprofita la  negociació de la gran modificació de crèdit que el govern espera aprovar a finals de mes amb el suport de les forces d'esquerra, per sumar aquest caràcter "equitatiu" de la recaptació de l'IBI a través d'una línia d'ajudes. " Volem aconseguir que qui més ho necessita pagui menys i que la petita minoria que té més contribueixi més al bé comú", ha remarcat el tinent d'alcalde, que ha deixat clar que la proposta es presenta en plena polèmica  pels 'papers de Panamà' i que demostra que no hem d'estar només "condemnats a veure el frau fiscal dels que més tenen".

La idea es llança en plena negociació per aprovar la modificació pressupostària, i Pisarello ha pressionat els possibles socis assegurant que sense el seu suport al document aquesta mesura no es podria adoptar. Grups com ERC han condicionat el seu suport al pressupost a mesures com desencallar el trasllat de la Model. I la CUP està presentant el seu pla de deu mesures per votar-hi a favor.

El govern remarca, en aquest sentit, que durant la negociació que va portar a l'aprovació inicial d'aquest pla B al pressupost del 2016 ja es van pactar amb les forces d'esquerres mesures per reduir la càrrega fiscal a sectors com els comerços emblemàtics, a les empreses generadores d'ocupació o a les empreses culturals que reverteixen els beneficis a la ciutat, entre altres. En total, ha insistit Pisarello, que ha comparegut acompanyat del gerent de l'àrea econòmica, Jordi Ayala, aquestes ajudes es multiplicaran per nou en relació amb el que es feia amb l'anterior govern: de destinar-hi 800.000 euros a destinar-n'hi 7,1 milions.

Més continguts de