Barcelona contractarà 122 professionals nous per reforçar els serveis socials bàsics i la lluita contra la pobresa

L'accessibilitat, els sensesostre, les polítiques LGBTI i la llei d'igualtat són les altres novetats del contracte programa que l'Ajuntament ha signat amb la Generalitat, dotat amb 52,5 milions d'euros fins al 2019

L'Ajuntament de Barcelona contractarà, fins al 2019, 122 professionals nous per reforçar els serveis socials bàsics i la lluita contra la pobresa a la ciutat. Així ho ha anunciat aquest dilluns en roda de premsa, l'alcaldessa Ada Colau, acompanyada per la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa. La nova dotació de professionals es finançarà amb el contracte programa que l'Ajuntament ha signat amb la Generalitat, dotat amb 52,5 milions d'euros que s'afegeixen a les arques del consistori. Aquesta xifra suposa un increment de més de 8 milions respecte de l'any passat, un 18% més. A més, complementa el pressupost municipal fins a arribar als 127 milions d'euros de despesa anual que suposa tota la cartera dels serveis socials.

La part més gruixuda del nou reforç de personal, amb 90 professionals, es destinarà a la plantilla dels equips bàsics d'atenció social, amb una dotació de 10 milions d'euros per enguany. Durant aquest primer any del programa, seran 33 els nous professionals que s'incorporaran a la plantilla de treballadors socials. També es reforçaran amb 22 professionals més els equips d'atenció a la infància i l'adolescència. Finalment, entre el 2016 i el 2019 es crearan cinc equips amb un total de 10 professionals que faran formació i acompanyament a les famílies nombroses. Aquest és un servei amb què Barcelona fins ara no comptava.

En tots els casos, l'objectiu és arribar a la ràtio mínima marcada per la llei de serveis socials. En el cas dels equips bàsics d'atenció social (EBAS), el mínim és de 3 treballadors socials i 2 educadors per cada 15.000 habitants. En el cas dels equips d'atenció a la infància i l'adolescència, l'objectiu és anar incrementant el nombre de treballadors fins a la ràtio de màxim 40 infants per professional. Amb aquest nou programa contracte, es garantirà que tots els equips arribin al mínim establert per la llei (alguns ja el sobrepassen).

Sensesostre i LGBTI

L'accessibilitat, el sensellarisme, les polítiques LGBTI i la llei d'igualtat són les altres novetats del contracte programa, que incorporen, per exemple, mesures contra la LGTBfòbia amb una partida de 46.000 euros o un programa d'atenció a les persones sense llar, dotat amb 370.000 euros. També s'incrementa el pressupost del Servei d'Atenció Domiciliària a persones amb dependència, de 14,7 milions el 2015 a 22 milions el 2016.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat la signatura d'aquest nou contracte programa, sobretot "en un context de retallades acumulades al llarg dels anys i una desigualtat social que s'han anat aprofundint". "No ens podem permetre, ni com a ciutat ni com a país, que aquestes desigualtats es cronifiquin", ha afegit. Sobre la remuntada econòmica dels últims mesos, l'alcaldessa ha recalcat que "no sempre el creixement econòmic es trasllada en menys desigualtats, i per això calen recursos específics" com els aprovats en el pla.

La consellera Dolors Bassa s'ha manifestat en el mateix sentit i ha expressat que "no volen que les desigualtats siguin un problema estructural", i per això amb el nou programa han buscat una millora quantitativa però també qualitativa en les diferents mesures socials. "La nostra voluntat és de caminar cap a una república de les persones, i fer un país més just, social i nacional", ha afegit.