HABITATGE
Societat 19/04/2018

Barcelona detecta un centenar més de persones dormint al carrer

Desallotgen la plaça Catalunya tot i les crítiques dels sensesostre

Pau Esparch / Maria Ortega
3 min
Barcelona detecta un centenar més de persones dormint al carrer

Barcelona“Desplaçar les persones que dormen al carrer no és la solució, perquè el problema no desapareix, únicament es trasllada”. És el missatge que la Fundació Arrels va difondre ahir després que la Guàrdia Urbana de Barcelona desallotgés l’acampada de les persones sense sostre -i també la independentista- que hi havia a la plaça Catalunya. L’entitat va recordar que, malauradament, la situació que es va viure a la plaça Catalunya “passa cada matí, quan la policia convida les persones que dormen al carrer a aixecar-se i recollir les seves coses”. I va afegir que la setmana passada les persones sense llar ja van haver de canviar, a petició de la Guàrdia Urbana, dos dels espais públics de Barcelona on dormien: el passeig Picasso i el parc de la Ciutadella. L’Ajuntament va admetre ahir que l’últim mig any ha detectat un centenar més de persones que dormen al carrer.

Segons les dades municipals, la meitat de les persones sense sostre fa menys de cinc mesos que són a la ciutat i la xifra total s’estima en un miler de persones, a les quals s’han d’incorporar les 100 persones més dels últims sis mesos. El consistori va apuntar que actualment hi ha unes 2.300 persones allotjades en equipaments, el 15% de les quals tenen feina. “S’atén tothom com si fos un barceloní”, va defensar el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que va subratllar que l’últim any s’ha augmentat un 30% el pressupost dedicat a les persones sense llar. Però la decisió del govern de Barcelona en Comú de desallotjar la plaça Catalunya va rebre les crítiques dels acampats. Igual que la Fundació Arrels -dedicada a l’atenció de les persones sense llar-, que va retreure que l’actuació d’ahir fos “la de sempre”.

“Aquest govern no ha frenat la pràctica de desplaçar les persones que dormen al carrer”, va lamentar el director de l’entitat, Ferran Busquets. “Es pressuposa que la gent és al carrer perquè vol”, va afegir Busquets, que no es va aventurar a fer un pronòstic de l’augment del nombre de sensesostre de Barcelona fins que es faci un nou recompte nocturn d’aquí poques setmanes. Tot i això, va considerar que “és bo” que l’Ajuntament reconegui un increment del problema, que és que “una persona dorm al carrer perquè no té un habitatge”.

Busquets va reconèixer que s’ha produït un efecte crida a les capitals de demarcació -no només Barcelona-, on s’han concentrat més persones sense llar, i va destacar que els allotjaments que se’ls ofereixen “estan saturats i lluny del centre de la ciutat”. Per això va demanar que s’obrin espais al centre de Barcelona on es puguin acollir les persones que fa més temps que són al carrer.

Neteja per Sant Jordi

Pel que fa al desallotjament de la plaça Catalunya, els acampats estaven avisats i sabien que dimarts era l’últim dia que l’Ajuntament toleraria la presència de les tendes de campanya: ni les de l’acampada dels sensesostre ni les dels independentistes. Per aquesta raó, entre el campament que reivindicava els drets de les persones sense llar ahir només hi quedaven els irreductibles. A primera hora van arribar els agents de la Guàrdia Urbana, que van acordonar l’espai central, i els equips de neteja tenien l’objectiu de deixar la plaça buida per a la celebració de Sant Jordi. “Les tendes són les nostres pancartes”, va cridar el Miqui, mentre els equips de neteja feien la seva feina, i va reclamar una millora en l’atenció a les persones sense llar.

El desallotjament es va fer sense incidents i a dos quarts d’onze del matí la imatge eren els camions de la neteja plens del que havia sigut l’acampada, que recordaven el final que es va viure l’estiu del 2011 quan la policia va desallotjar el que quedava del que havia sigut l’acampada del 15-M. Pisarello va defensar que l’actuació havia sigut “adequada” i que la decisió de desallotjar s’havia pres per garantir la salubritat i la celebració de Sant Jordi. Va destacar que els acampats podien mantenir la protesta amb punts d’informació a la plaça.

stats