Colau convocaria eleccions si la llei ho permetés

Activa la qüestió de confiança però fa una última crida a negociar els pressupostos

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, estaria “disposada a convocar eleccions”  per superar la situació de bloqueig a l’Ajuntament i que fos la ciutadania qui decidís si avala o no la proposta de pressupostos del govern municipal, bloquejats per la falta de suports al consistori. Colau ha fet aquestes declaracions aquest dimecres en una compareixença pública després que l’oposició en bloc tombés ahir la proposta de comptes del seu govern –format per BComú i PSC– per a 2017. “No estic aquí per preocupar-me de la meva cadira, i Barcelona no es pot aturar”, ha afirmat l’alcaldessa. En aquest sentit, ha assegurat que no té “cap por” a una qüestió de confiança, l’única via legal que li permet tirar endavant els pressupostos tot i la negativa de l’oposició.

Aquest matí mateix, l’alcaldessa ha signat el decret d’alcaldia que permet discutir els pressupostos en el plenari del 23 de desembre, després d’un període de quinze dies en què els comptes estaran oberts a al·legacions. Colau ha fet en aquest sentit una última crida a l’oposició per negociar el contingut de la proposta del govern i poder millorar-la. “La ciutadania està molt farta de picabaralles entre els partits, i vol que ens posem d’acord”, ha dit l’alcaldessa, que ha lamentat que en cap moment els grups de l’oposició han parlat dels continguts dels pressupostos, una situació que ha catalogat de “frustrant”.

L’alcaldessa s'ha mostrat especialment dura amb ERC i ha afirmat que “en els últims mesos hi hagut un canvi”. “No entenc que puguem governar junts en altres àmbits i en canvi ara no”, ha expressat. Els republicans, liderats per Alfred Bosch, demanaven a Colau com a condició del seu sí que complís els acords anteriors amb el partit –el trasllat de la Model o la gratuïtat del transport públic per als menors de 16 anys– i que el seu partit donés suport al Parlament als pressupostos de la Generalitat. Colau també ha carregat contra el grup municipal de CiU, i va assegurar que Xavier Trias li va avançar ja en una reunió que “mai votarien a favor dels seus pressupostos”. “M’agradaria que hi pogués haver un acord polític en base al contingut, i no en decisions i justificacions prèviament decidides”, ha assenyalat l’alcaldessa.

Els pressupostos, al gener

El decret que ha signat avui Colau fa que hi hagi dos escenaris possibles: la qüestió de confiança o l’aprovació ordinària dels pressupostos en el 23 de desembre. Si com ha passat fins ara no aconsegueix majoria, es veurà abocada a la qüestió de confiança. Si es produís, l’oposició tindria 30 dies per buscar una alternativa de govern. Si no l’aconseguissin formar, els pressupostos s’aprovarien automàticament a final de gener. “No és la meva opció”, ha insistit Colau.

Pel que fa a l’oposició, ERC ha reiterat avui les seves condicions, i ha demanat a Colau que les “considerés molt seriosament” per evitar la qüestió de confiança. Els convergents, per la seva banda, han insistit en la seva intenció de conformar una majoria alternativa al govern de Colau, i Ciutadans ha exigit que es rellevi Pisarello com a negociador dels pressupostos, per la seva “falta de cintura i inflexibilitat”.

Més continguts de