Societat 29/09/2017

Comín: "Haurem d'analitzar si té sentit seguir col·laborant amb el govern espanyol per l'EMA"

El conseller revela que un informe tècnic situa Barcelona al podi de les candidates

Ara
3 min
Comín i Junqueras, aquest dilluns a Barcelona / MANOLO GARCIA

BarcelonaEl conseller de Salut, Antoni Comín, ha assegurat que la polèmica decisió d'ajornar a l'octubre la presentació pública de la candidatura de Barcelona per acollir la seu de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) es va prendre de mutu acord amb el govern espanyol i l'Ajuntament de Barcelona. Segons Comín es va considerar que la setmana prèvia a la celebració del referèndum no era el millor moment per fer aquest acte. "Ara que el govern espanyol ens assetja no és moment de fer veure que no passa res", ha dit, després de defensar que aquesta candidatura és l'únic element que s'ha aïllat de la "mala relació" entre els governs català i espanyol. La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, va justificar, a principis de setmana, la decisió de l'ajornament per motius d'agenda del ministre d'Exteriors i per evitar que coincidís amb la presentació que es va fer dilluns de la candidatura de Milà, que és una de les ciutats competidores.

En una entrevista a TV3, Comín no ha separat la voluntat de Barcelona d'acollir l'EMA de la situació política que viu el país i ha defensat que, després de diumenge -ha reiterat que Rajoy hauria de despenjar el telèfon i acordar un referèndum-, caldrà analitzar si té sentit mantenir la col·laboració amb el govern espanyol en aquesta candidatura. El conseller ha assegurat que no veu cap incoherència en defensar que Catalunya ha de ser una república independent i que Barcelona ha d'acollir l'EMA.

El conseller de Salut ja havia revelat avui en una entrevista a l'ACN que un informe tècnic de l'Agència Europea de Medicaments situa la candidatura de Barcelona a la 'pole position'. "Tenim una de les dues o tres millors candidatures segur, tenim opcions reals de tenir l'EMA", ha assegurat Comín, que veu Amsterdam com una "rival difícil", però creu que l'avantatge de Barcelona és la Torre Agbar, perquè la capital holandesa "no té edifici" definitiu.

Aquest dissabte la Comissió Europea farà una primera avaluació, que serà preceptiva, sobre les candidatures presentades per acollir l'EMA, un total de 19. Prèviament, l'Agència ha fet un informe tècnic, no preceptiu, segons ha explicat Comín, en què la candidatura de Barcelona està "entre les més ben posicionades".

Presentació posposada

Sobre la decisió de posposar la presentació pública de la candidatura a Brussel·les, el conseller ha remarcat que va ser "consensuada" entre la Generalitat, el govern espanyol i l'Ajuntament de Barcelona. Comín ha explicat que totes tres administracions van entendre que era "més adequat" fer aquesta presentació pública "després de l'1-O que pocs dies abans de l'1-O".

Comín ha explicat que aquests presentacions "no són un tràmit oficial", sinó més aviat una "promoció", i que no totes les candidatures n'han fet. Per això creu que el fet d'haver posposat la de Barcelona no influirà en l'avaluació que té previst fer pública aquest dissabte la Comissió Europea.

El conseller també considera que la llei de l'Agència Catalana de Medicaments i Productes Sanitaris que l'executiu va aprovar a principis d'agost també "enforteix" la candidatura. "Aquesta agència l'estem fent en aquests moments en el marc normatiu vigent, per reordenar les competències que tenim pel que fa a la política del medicament", ha dit, i ha afegit: "En l'escenari d'una república ens permetria gestionar la totalitat de la política del medicament".

Un 3% de locals electorals

Sobre el fet que diumenge estigui previst que centres sanitaris funcionin com a col·legis electorals, el conseller ha dir que aquests espais representaran un 3% del total, un percentatge que segons ell no s'allunya gaire del que es dona en altres eleccions. Ha concretat que 3 dels centres sanitaris de la setantena que obriran està previst que estiguin en funcionament -amb activitat sanitària- diumenge, però que s'ha planificat així per no alterar el servei.

També s'ha referit al fet que hagi cessat els presidents dels consorcis sanitaris per assumir ell mateix la presidència. Comín ha defensat que ho ha fet per tenir la responsabilitat de donar als treballadors els permisos per anar a votar -en el cas que estiguin treballant diumenge-. "Les presidències es restabliran quan hagi passat la tempesta i es vegi que a ningú se li ha retirat ni un euro per anar a votar", ha dit.

stats