SANITAT
Societat 26/06/2012

Demanen paralitzar l'euro per recepta

Lara Bonilla
2 min
Els tiquets de compra ja inclouen la nova taxa.

BARCELONA.El primer dia feiner de l'euro per recepta es va saldar amb algunes incidències en el funcionament del programa informàtic que ha de gestionar el cobrament de la nova taxa i que, segons la patronal de les farmàcies, van dificultar la dispensació dels medicaments. El departament de Salut va confirmar que la xarxa havia funcionat "amb més lentitud" però que havia estat en moments puntuals. No obstant, la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) va demanar que se suspengui "amb caràcter d'urgència" l'euro per recepta fins que el sistema funcioni correctament.

Diuen que les dificultats tècniques impedeixen que es pugui garantir la inclusió o l'exempció en el pagament de la taxa. "Es donen casos en què un mateix pacient ha de pagar l'euro per a algunes receptes i per a altres no". Independentment, asseguren, de si el fàrmac val menys d'1,67 euros, un cas en què estan exempts de pagament.

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona va reconèixer problemes parcials en el funcionament del programa i en el sistema de recepta electrònica, que va provocar que funcionés a la meitat de les seves possibilitats. Però ahir a la tarda ja el va donar per restablert i va assegurar que les vendes de medicaments no es van veure alterades per l'entrada en vigor de la nova taxa i han estat les habituals d'un dilluns.

El copagament no està a punt

La patronal de les farmàcies, FEFAC, en va donar una altra versió. Assegura que s'han donat casos de pacients que no han volgut pagar l'euro ni omplir el formulari per tramitar la sanció i que, per tant, han marxat de la farmàcia sense el medicament. "El fet de posar en marxa una mesura amb tanta precipitació ha ocasionat una implantació caòtica", diuen. Durant el primer cap de setmana s'han dispensat 150.400 receptes i gairebé 132.000 estaven subjectes a la nova taxa. Només es van comptabilitzar tres impagaments. Però el que més preocupa als farmacèutics és el nou copagament en funció del nivell de la renda que el govern espanyol preveu implantar l'1 de juliol. Asseguren que a cinc dies de la seva entrada en vigor encara no han rebut cap informació.

Salut treballa amb la idea de posar-lo en marxa diumenge, com està previst, però el conseller Boi Ruiz va reconèixer que el sistema informàtic per garantir que els ciutadans no excedeixen el límit mensual no estarà a punt fins al setembre. Malgrat això, el conseller de Salut va dir que s'està buscant la fórmula, "encara que sigui manual", per garantir que els ciutadans no hagin d'avançar diners a l'Estat.

El Col·legi de Farmacèutics qüestiona que es pugui posar en marxa per les dificultats tècniques que suposa i encara confia poder-ho ajornar. Amb el nou sistema de copagament, els jubilats pagaran fins a un 10% del cost. De fet, després de creuar les dades del ministeri de Sanitat amb les d'Hisenda per posar en marxa el copagament, s'ha detectat que unes 200.000 persones utilitzen targetes de pensionista, tot i estar en actiu, per adquirir medicaments, segons va denunciar ahir la ministra de Sanitat, Ana Mato.

stats