SOCIETAT

Denuncien davant la Fiscalia l'arquebisbe de Tarragona per incitació a l'odi

L'Associació d'Expresos Socials ha presentat una denúncia arran de les declaracions del prelat a TV3

L'Associació d'Expresos Socials ha presentat aquest dimarts una denúncia dirigida a la Fiscalia de Catalunya contra l'arquebisbe de Tarragona , Jaume Pujol, al qual acusa de discriminació i d'incitar a l'odi per les seves declaracions a TV3 contra l'homosexualitat. El president de l'associació, Antoni Ruiz, ha detallat que la denúncia demana l'obertura de diligències perquè considera que les declaracions del prelat constitueixen un delicte tipificat a l'article 510.2 del Codi Penal. Aquest article castiga amb penes d'un a tres anys de presó a qui "difongui informacions injurioses sobre grups o associacions en relació amb la seva ideologia, religió o creences, la pertinença dels seus membres a una ètnia o raça, el seu origen nacional, el seu sexe, orientació sexual, malaltia o minusvalidesa".

Segons consta en la denúncia, l'arquebisbe de Tarragona va afirmar el dia 23 de gener a TV3, referint-se als matrimonis homosexuals, que ell distingia "entre persones i el comportament de les persones". "Totes les persones són filles de Déu [...], però hi ha comportaments que no són adequats ni per a les persones ni per a la societat; l'Església pot parlar, però després no obliguem a res perquè no tenim Mossos d'Esquadra ni presons", va expressar Pujol en l'entrevista. El president de l'Associació d'Expresos Socials, que va ser empresonat durant tres mesos el 1976 en ser denunciat per una monja per la seva condició d'homosexual, ha defensat que les afirmacions del prelat "constitueixen una greu agressió i inciten a l'odi i la discriminació contra el col·lectiu LGTB, per la qual cosa ha de respondre d'acord amb la llei". Ruiz ha recordat que l'Església va col·laborar amb el franquisme en la persecució dels homosexuals "i va ser una eina de la repressió".

Segons el president de l'associació d'homosexuals represaliats, des que es van aprovar els matrimonis entre persones del mateix sexe "hem vist augmentar contínuament les agressions de la jerarquia de l'Església catòlica cap al nostre col·lectiu". "S'han abocat desqualificacions tan agressives com que som malalts i inútils per a la societat i que la nostra homosexualitat és dolenta fins i tot per a nosaltres mateixos", ha assenyalat Ruiz. Per al president de l'associació, "els bisbes distribueixen aquestes idees amb l'esperança que la llavor que llancen arreli a la societat espanyola i creixi el rebuig, la discriminació i l'odi d'una part important d'aquesta".

Respecte a les disculpes que va demanar l'arquebisbe després de la polèmica que van suscitar les seves opinions, Ruiz considera que "els jerarques de l'Església catòlica primer tiren la pedra i després amaguen la mà, i sol·liciten perdó sense assumir mai les responsabilitats pel mal efectuat als ofesos". La denúncia ha estat presentada, segons Ruiz, perquè "aquest tipus de declaracions malintencionades impregnen la societat d'odi i discriminació cap a les persones que lliurement exerceixen la seva sexualitat, especialment entre els seus fidels". L'Associació d'Expresos Socials, que té la seu a Aldaia (València), argumenta en la seva denúncia que les declaracions de Jaume Pujol van tenir una àmplia difusió en els mitjans de comunicació i que "constitueixen la base de la derogada llei de perillositat i rehabilitació social que, entre el 1970 i el 1979, va ser l'instrument per a la repressió dels homosexuals al nostre país".

L'Associació Cristiana de Gais i Lesbianes de Catalunya (ACGIL) ja va deplorar un dia després de les declaracions les opinions de l'arquebisbe de Tarragona i va assegurar que la seva visió negativa es devia al fet que "la seva experiència de l'homosexualitat ha estat mal viscuda o viscuda de forma negativa". El mateix dia, Pujol va demanar disculpes. "Si algú s'ha sentit molest o ofès, li demano perdó", va dir Pujol.