Detingut el propietari d'una residència de Madrid per deixar morir una àvia

La Comunitat l'havia tancat i sancionat per deficiències en el tracte als usuaris 

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dijous un dels propietaris d'una residència de gent gran Soto del Real (Madrid) per la mort d'una àvia de 101 anys per desnutrició i deshidratació el 7 de juliol, una setmana abans del tancament d'aquest centre després de la denúncia de la Fiscalia a l'apreciar perill per als seus residents. 

Fonts pròximes a la investigació han indicat a l'agència Efe que el detingut és Carlos P.B, propietari amb el seu germà de la residència Arzobispo Morcillo i presumptament responsable de la mort d'una de les residents. A més del delicte d'homicidi imprudent, el detingut està acusat d'un delicte de lesions i un altre contra la salut pública. 

Un nebot de la resident va ser qui va denunciar que la mort podia estar relacionada amb el tracte que la dona rebia al centre. Els acusava de no donar la medicació adequada. 

La Comunitat de Madrid va decidir, a petició de la Fiscalia de la Comunitat de Madrid, tancar durant un any aquesta residència de gestió privada al comprovar que el centre no estava garantint l'atenció mèdica, ni les cures bàsiques ni l'alimentació necessària als usuaris. 

Un dels responsables de la residència va explicar que només hi havia dos auxiliars per atendre els usuaris, algun dels quals "en mal estat físic", i, a més, va detallar que no tenien accés als historials mèdics dels 60 usuaris. A la sala on es guardaven els medicaments, la nevera no funcionava i s'havia trencat la cadena de fred en casos com la insulina, ha informat la Fiscalia. 

"Brutícia, falta d'higiene i menjar en estat dubtós de conserva, així com una altra habitació que, com un magatzem, servia per acumular caixes de medicaments," són altres irregularitats detectades per la Fiscalia. 

L'habitació de les calderes tenia una fuga d'aigua i hi havia risc d'incendi perquè no funcionaven les mànegues.

La residència, abans de ser tancada, havia rebut una sanció de 127.000 euros de la Comunitat de Madrid i una altra de 24.204 al mes de febrer per manca de manteniment i neteja i per tenir menús no supervisats.