Societat 19/01/2013

Dissabte passat per aigua

Aquest dissabte, poc o molt, acabarà plovent arreu. A l'Empordà i a les Terres de l'Ebre les precipitacions seran escasses, però al Pirineu i al Prepirineu de Lleida es podran acumular més de 100 litres per metre quadrat

Marc Candela
2 min
Mar alterada ja a primera hora al Tarragonès / CRISPIN PARRA

BarcelonaLa pertorbació s'està acostant ràpidament a les nostres contrades. La pressió atmosfèrica ja se situa per sota els 990 hPa -similar a la d'alguns petits huracans- i durant les últimes 15 hores s'han acumulat fins a 22 litres a Sort o 49 al Port del Comte. El matí de dissabte el passarem encara amb algunes ullades de sol a les comarques gironines i a les Illes, però ja amb força estones de paraigua a la meitat occidental del país. En tot cas, serà a partir de migdia que les pluges es faran més continuades, generals i intenses. Les acumulacions d'aigua seran força irregulars: ben pocs litres a l'Empordà, al País Valencià i a les Terres de l'Ebre i, en canvi, més d'un centenar de litres en alguns punts del Pirineu i Prepirineu de Lleida.

La pluja vindrà acompanyada d'una clara entrada de vent de garbí que ens deixarà una mar molt alterada i que, especialment durant les hores centrals del dia, bufarà amb ratxes de 50 o 60 km/h a molts indrets. L'ambient, en conjunt, serà poc fred i, de fet, la cota de neu no baixarà dels 2.000 metres d'altitud fins a última hora de la tarda.

De cara al vespre i la nit les precipitacions aniran de baixa i demà diumenge ja només nevarà al vessant nord del Pirineu -a qualsevol cota- i també s'escaparà algun xàfec curt a la costa central o a l'entorn del Montseny. Poc després de la mitjanit (de dissabte a diumenge) es girarà mestral a les comarques del sud i de matinada també començarà a bufar la tramuntana al nord del cap de Creus. De fet, demà el vent de nord es deixarà sentir amb ganes arreu dels Països Catalans: al País Valencià, a les Illes, al Rosselló, a tota la meitat sud de Catalunya, a l'Empordà i a les cotes altes del Pirineu.

A www.ara.cat/meteo trobareu la previsió actualitzada per al vostre municipi amb els últims mapes del temps.

stats