Societat 23/06/2013

Revetlla de Sant Joan amb la lluna més grossa de l'any

Aquesta tarda s'escaparan alguns xàfecs sobtats a les comarques interiors de Girona i Barcelona i de nit podran caure gotes a la costa Central. Revetlla, en tot cas, força fresca i amb la lluna més grossa i brillant de l'any

Marc Candela
2 min
La lluna il·lumina la nit màgica de Canet de Mar // Jesús Puigmartí

BarcelonaLa lluna plena d'aquest mes de juny arribarà precisament la Nit de Sant Joan. I la fase de lluna plena coïncidirà en el punt més pròxim de la seva òrbita al voltant de la Terra -s'anomena perigeu- i farà que durant la revetlla poguem veure el satèl.lit un 12% més gran que quan es troba en el seu punt més llunyà del nostre planeta. Aquesta nit la lluna es trobarà a 365.991 quilòmetres de la Terra. La superlluna del 6 de maig de 2.012 es va acostar fins als 355.126 km i la del 10 de febrer de 2.028 també es trobarà lleugerament més a prop que la d'avui.

Aquest fenòmen, però, no es podrà veure a tot arreu. Aquesta nit els núvols seran força compactes a la costa i al Prelitoral central i fins i tot es podran arribar a escapar algunes gotes cap al Barcelonès, el Baix Llobregat o el Garraf. A la resta del país, en canvi, la revetlla s'intueix tranquil.la, amb grans clarianes i, per tant, sense cap obstacle per gaudir d'aquesta lluna especialment grossa i brillant.

De moment, però, el que ens toca és acabar de passar un diumenge poc càlid i força variable: matí en conjunt assolellat però amb núvols baixos que aniran fent la guitza a estones prop de mar i tarda amb creixement de nuvolades i alguns xàfecs sobtats a les comarques interiors de Girona i de Barcelona.

La matinada ha estat una mica menys fresca que la d'ahir però avui les temperatures es mantindran a ratlla i només al pla de Lleida i a les comarques de Tarragona -on el diumenge el passaran amb un bon sol- superaran els 25 o 26 graus a primera hora de la tarda. El mestral i la tramuntana guanyaran protagonisme a mesura que avanci el dia i serà precisament durant el vespre, nit i matinada que es deixaran sentir amb més ganes als dos extrems del país.

I la setmana que demà encetem la passarem amb moltes hores de cel clar, pràcticament sense haver d'obrir el paraigua enlloc i, això sí, amb temperatures més de primavera que d'estiu almenys fins a finals de mes.

A www.ara.cat/meteo trobareu la previsió actualitzada per al vostre municipi. Recordeu que podeu compartir dades i fotografies a través de la Méteo Social.

stats