El director de l'Institut Carlos III, "esperançat dins la prudència" sobre l'estat de salut de Teresa Romero

Un dels experts del comitè científic que aborda la crisi creu que "hauria estat desitjable" que s'hagués desinfectat abans l'edifici de l'auxiliar d'infermeria

El director de l'Institut de Salut Carlos III i membre del comitè especial per a la gestió de la crisi sanitària , Antonio Andreu , ha reconegut que l'equip mèdic que tracta Teresa Romero està " esperançat" però queactua amb "prudència" , per la qual cosa preveu una possible evolució favorable de la pacient. Tot i això, ha recordat que "en medicina, fer afirmacions predictives és molt arriscat " . "A mesura que van passant els dies , sobretot si la pacient es manté estable , les esperances de supervivència van augmentant" , ha indicat Andreu en una entrevista a Onda Cero , tot i que ha insistit que " la prudència aconsella ser extremament cautelosos".

Andreu ha afegit que les quinze persones que estan aïllades després d'estar en contacte amb Teresa Romero continuen sense símptomes, és a dir, sense febre . "Ja fa gairebé vuit dies que estan així, i a partir d'aquí queda demostrat que la probabilitat de desenvolupar la infecció baixa de manera molt significativa . Dia que passa, dia que guanyem " , ha indicat .

La situació, "extremament controlada"

L'expert ha incidit que la "situació, des del punt de vista clínic i epidemiològic, està extremadament controlada" . Ha fixat com a data límit el 27 d'octubre per dir que "la situació quedarà completament lliure" d' Ebola i ha posat èmfasi en el fet que els mecanismes de control d'una possible extensió de la malaltia " s'hagin maximitzat " .

Contacte amb Dallas

Així mateix , ha destacat la decisió del comitè especial de posar-se en contacte amb l'ambaixada dels Estats Units i amb el centre de malalties d'Atlanta per intercanviar informació , després del contagi d'una sanitària nord-americana . " Tenim l'obligació d'identificar tots els elements que poden ajudar a d' altres països perquè el flux d'informació permeti que tots els sistemes sanitaris actuïn de manera molt ràpida " , ha explicat .

Pel que fa la possibilitat que el sèrum de Teresa Romero pugui es pugui utilitzar en el tractament d'altres casos si finalment supera la malaltia , ha assegurat que es tracta d'"un material biològic que s'ha de tenir en cartera " . En aquest sentit ha recordat que " el sèrum de la germana Paciència ja s'està administrant a Teresa Romero , perquè els que superen l'Ebola creen anticossos de defensa que , alguns , tenen la capacitat d'atacar el virus " .

"És molt arriscat fer-ne un pronòstic"

D'altra banda , el científic i membre del comitè especial per a la gestió de la malaltia d' Ebola , Fernando Rodríguez Zarzalejo , ha coincidit que que en aquest moment " és molt arriscat " fer qualsevol pronòstic sobre la possible evolució de l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero . L'expert , en declaracions a la Ser , ha destacat la importància del tractament de suport que està rebent la pacient per "mantenir les constants vitals, perquè és essencial per a un bon pronòstic " . Pel que fa als antivirals experimentables que està rebent , ha recordat que "els efectes no se saben " ique  resultarà " difícil " pel fet d'haver tractat  uns pocs pacients " atribuir l'èxit o el fracàs".

Pel que fa les crítiques dels veïns de Teresa Romero per la tardança en la descontaminació de l'edifici , ha reconegut que "hauria estat desitjable " haver-ho fet una mica abans . Ha precisat , però, que "aquesta situació no suposa un alt  risc per al conjunt de veïns " ja que el virus "només es transmet de persones a persones amb contacte relativament estret i sobreviu molt poc temps fora de l'humà".