Entitats proinfància i el Síndic demanen que es respecti el dret a participar i a decidir dels infants

Reclamen major protecció dels drets dels nens

Entitats proinfància i el Síndic de Greuges han reclamat aquest dijous una major protecció efectiva dels drets dels infants, no només legislativament sinó a la pràctica, respectant sobretot el seu dret a participar i decidir sobre els assumptes que els afecten. El 25 aniversari de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant ha servit per celebrar una jornada sobre els falsos mites que vulneren els drets dels menors.

La conclusió general és que encara hi ha feina per fer, a Catalunya i el món, per protegir de forma efectiva els drets dels menors. Un dels principals mites és que "els infants no tenen criteri o capacitat per formar-se un judici propi", que cal combatre escoltant els menors i fent-los participar de decisions que els afecten. També s'ha intentat desmentir que el rendiment acadèmic depengui sobretot de l'esforç de l'alumne i el suport de la família. Això treu responsabilitat a les polítiques públiques educatives.

La protecció dels infants maltractats i tutelats ha d'estar orientada a garantir una vida digna i plena, sense tenir en compte la limitació de recursos públics. També la inclusió dels infants discapacitats o malalts ha d'ajudar, sobretot en el sistema educatius, a evitar l'exclusió social. En el cas dels infants maltractats, s'ha volgut desmentir el fals mite que només es troben en famílies desestructurades i de classe social baixa. De fet, és en les classes mitjanes i altes on aquest fenomen queda més amagat.

La lluita contra la pobresa infantil també ha estat un dels punts discutits, destacant que aquesta lluita ha de ser específica per als infants, que tenen més risc de pobresa que els adults i que poden veure molt més afectada la seva vida futura.

Per tot això, s'ha demanat la corresponsabilitat de tota la societat i totes les administracions, per donar el màxim protagonisme als infants, i fins i tot s'ha fet una crida a aprofitar l'actual crisi econòmica i institucional per reformular algunes actuacions envers els infants.

En les seves conclusions finals, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha dit que encara s'està lluny de la plena satisfacció respecte els drets dels infants i ha fet autocrítica admetent que la seva institució encara és força desconeguda com a garant del drets infantils.

Més continguts de