Societat 07/08/2020

Experts catalans qüestionen la gestió de la pandèmia que s'ha fet a Espanya i en demanen una avaluació "independent"

El grup d'especialistes publica avui una carta a la revista 'The Lancet' i Oriol Mitjà els acusa d'haver menystingut les mateixes idees ara fa uns mesos

Ara
3 min
Un enginyer mostra un model plàstic del covid-19 al laboratori de control de qualitat a les instal·lacions de Sinovac Biotech, a Pequín.

BarcelonaUna vintena d'experts catalans en salut pública reclamen una avaluació "independent" i "imparcial" de la gestió que han fet el govern espanyol i les comunitats autònomes de la crisi de la pandèmia. Els especialistes, que fan la petició a través d'una carta publicada avui a la revista internacional The Lancet, volen que l'avaluació sigui realitzada per experts internacionals i nacionals, i també demanen que no s'aprofiti aquesta "necessària" revisió com una "oportunitat per al castig polític".

"És una oportunitat per identificar errors en la gestió i debilitats del sistema de salut, que serveixi per aprendre i millorar la resposta sanitària davant futures onades de covid-19 o noves epidèmies", asseguren. A la carta també recorden, però, que Espanya ha sigut un dels països que han registrat les taxes de mortalitat més altes per covid-19 del món quan, a priori, té "un dels millors sistemes de salut".

Els signants, que treballen en diferents universitats i centres espanyols i estrangers, apunten que aquesta revisió hauria d'incloure aspectes com la presa de decisions, les capacitats dels sistemes d'informació del sistema sanitari, els recursos humans i financers, la infraestructura disponible, l'accés a serveis diagnòstics i el paper de la investigació en la resposta a la crisi sanitària.

Entre la vintena d'experts catalans que firmen aquesta carta a la revista The Lancet hi figuren la responsable del grup de recerca en cures de salut (GRECS) i professora de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (UdL) Montserrat Gea; Àlex Arenas, director del grup de recerca en algoritmes per a sistemes complexos de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i el recercador d’ISGlobal Alberto García-Basteiro.

Oriol Mitjà carrega contra els signants

L'infectòleg de la Fundació Lluita contra la Sida i de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Oriol Mitjà, ha carregat aquest divendres contra els signants del document i els ha acusat de menystenir les seves opinions i científiques durant la primera onada de la pandèmia tot i ser -ha afirmat- les mateixes que ells defensen ara. "Me n'alegro que els companys demanin ara que s'estudiïn els errors en la gestió per no tornar-los a repetir, però em fa mal que aleshores criticaran en contingut i forma quelcom que ara signen en una carta", ha etzibat el científic a Twitter.

Mitjà assegura que ell mateix ja havia advertit dels factors que van "conduir al fracàs de la gestió a Espanya" de l'epidèmia, i menciona la falta de preparació dels sistemes de vigilància, la reacció tardana de les autoritats, la falta de capacitat diagnòstica i la manca de preparació a les residències de gent gran. "Es van cometre errors? Sí. Alguns vam voler avisar ens van criticar molt durament? També", denuncia l'infectòleg, que afegeix: "Quatre mesos, 300.000 casos i 40.000 molts després, científics i periodistes ens donen ara la raó, però ja és tard per salvar vides perdudes".

A la piulada, qui ha estat assessor extern del president de la Generalitat durant la pandèmia ha adjuntat una imatge en què es poden llegir opinions com ara "són uns aficionats a l'"activisme pandèmic". Suposadament els científics Miquel Porta, Clara Menendez i Carme Borrell, tots tres signants de la carta, haurien criticat així a Mitjà quan ell i 67 col·legues més van proposar que l'Estat autoritzés el confinament total de les regions més afectades. "Aleshores van dir que no teníem coneixement ni experiència en la gestió d'epidèmies -continua en un fil de Twitter-, espero que la propera vegada s'adonin que tots hem de remar plegats per combatre el covid-19".

stats