Societat 23/02/2015

La fiscalia de Lleida investigarà el Carnaval de Solsona per un possible delicte d'incitació a l'odi

El ministeri públic obre diligències pel cartell 'Vine a matar espanyols', que els organitzadors de la festa neguen que sigui oficial

Acn
4 min
Cartell polèmic del Carnaval de Solsona

BarcelonaLa fiscalia de Lleida ha obert diligències d'investigació penal per un possible delicte d'incitació a l'odi en relació a la difusió d'un cartell del Carnaval de Solsona on es podia llegir 'Vine a matar espanyols en un ambient festiu, pacífic i familiar'. Un cartell que l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona no reconeix com a oficial. Dissabte de Carnaval es va celebrar una rua on es va simular una confrontació armada entre soldats espanyols i un rei Carnestoltes independentista. D'altra banda, Manos Limpias ha denunciat l'Ajuntament de Solsona i els autors del cartell i un vídeo a la fiscalia i al jutjat d'instrucció del municipi.

Segons fonts de la fiscalia de Lleida, el ministeri públic ha decidit obrir diligències d'investigació penal per un possible delicte d'incitació a l'odi pel Carnaval de Solsona i "en especial pel cartell anunciador". Pel que fa a la denúncia de Manos Limpias, el sindicat atribueix al consistori haver "aprovat un cartell xenòfob, ple d'odi i violència", amb "insults" a les institucions espanyoles i "amb la imatge d'una persona empunyant una pistola amb el lema 'Vine a matar espanyols'". La denúncia, que també es presenta contra els autors de la pancarta i un vídeo, es presenta per delictes com "xenofòbia", "incitació a l'odi" o "ultratge a Espanya".

Segons Manos Limpias, "no és vàlid emparar-se" en el Carnestoltes "per insultar Espanya, els espanyols, per fomentar l'odi, per fomentar la xenofòbia i per incitar a matar espanyols", i remarquen que en el dret a la llibertat d'expressió "no hi cap tot". "En la col·lisió entre el dret a la llibertat d'expressió i el dret a l'honor dels espanyols, d'Espanya i de les seves institucions, preval òbviament l'interès general i la dignitat del poble espanyol", afegeixen a la denúncia. Per això, el sindicat considera que s'haurien comès els delictes de xenofòbia, incitació a l'odi i a la violència, ultratge a Espanya i amenaces.

SCC mostra "consternació i indignació"

Societat Civil Catalana (SCC) ha volgut manifestar la seva "consternació" i "indignació" pel Carnaval de Solsona. Per l'entitat, la celebració es va centrar "en la mofa i l'insult a l'exèrcit espanyol, alguns partits polítics i els espanyols". Segons SCC, el nacionalisme ha creat un "clima social" que fa que la convivència "sigui gairebé impossible" i es donin situacions en les quals es vegi "normal" que "s'intimidi les persones o col·lectius que es manifesten com a no nacionalistes o en contra de la secessió de Catalunya, caricaturitzant-los i arribant, fins i tot, a la seva demonització".

Des de l'entitat es denuncia el "discurs de l'odi i el llenguatge bel·licista" utilitzat pels organitzadors del Carnaval i per Valentí Vilagines, que, en la retransmissió de La Xarxa, considera que va "insultar i fomentar la pedagogia de l'odi contra tot el que faci referència a Espanya". SCC també ha lamentat que la festa es donés a conèixer gràcies a la retransmissió que en va fer La Xarxa.

La vicepresidenta de Badalona Comunicació i segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Badalona, Maritxu Hervás, ha exigit aquest dilluns una "disculpa pública" de La Xarxa de Comunicació Local i la dimissió del seu conseller delegat, Francesc Pena, després de la retransmissió del Carnaval de Solsona al programa '1món.cat' del 14 de febrer.

Segons Hervás, la retransmissió del programa va incloure l'emissió de l'espectacle de Carnaval i una entrevista a un comentarista que va fer un relat de l'espectacle "en clau d'enfrontament entre Espanya i Catalunya, amb expressions insultants i agressives cap a Espanya, els espanyols i el Partit Popular".

Resposta de l'alcalde

Per la seva banda, l'alcalde de Solsona, David Rodríguez (ERC), ha expressat que estan "molt sorpresos" per la polèmica engegada al voltant del Carnaval, que veu "desproporcionada". Arran de la decisió de la fiscalia, l'alcalde de la localitat ha afirmat que "aquest cartell no és l'oficial i ningú sap d'on ha sortit". David Rodríguez ha admès que la polèmica els "depassa" i ha recordat que l'Ajuntament "no organitza el Carnaval" perquè, precisament, "és una festa transgressora i absolutament grotesca on els primers a rebre som els membres del consistori i els partits que el composem".

Rodríguez ha explicat que el cartell oficial del Carnaval de Solsona és "absolutament festiu i gens violent" i "només fa al·lusió a elements folklòrics que surten durant la festa". Per això, el batlle ha denuncia que "s'estan barrejant coses de manera intencionada" i creu que "hi ha mala voluntat per part d'algú". "S'utilitza l'excusa del Carnaval per desmerèixer el fet català i tot el que està passant a Catalunya", ha afirmat Rodríguez, qui creu que és "desproporcionat, tret de context i molt mal intencionat".

El batlle ha explicat que el Carnaval de Solsona és sinònim de "festa i disbauxa" i ha afirmat que és "molt grotesc". Per això, creu que "no cal treure les coses de context". Rodríguez ha recordat que ja hi ha hagut anteriors polèmiques com la que es va generar l'any passat amb el cartell del Carnaval, que feia una paròdia del bisbe Xavier Novell. "Fora d'aquest context algú es pot sentir ofès però s'ha d'entendre dins del context del Carnaval i no hi ha voluntat d'ofendre ni de fer mal a ningú", ha afirmat Rodríguez.

stats