Societat 25/06/2019

La Generalitat activa un avís preventiu per contaminació atmosfèrica a tot Catalunya

Les partícules en suspensió han augmentat per la pols del Sàhara i la poca dispersió atmosfèrica

Ara
2 min
tota la població de Catalunya va estar exposada a uns nivells de contaminació que superen les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el 2018, segons Ecologistes en Acció

BarcelonaEl departament de Territori i Sostenibilitat ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica a tot Catalunya a causa de l'entrada de pols africana, que afecta el país des de dilluns, i de la previsió dels models de dispersió de contaminants per aquest dimarts. Es tracta d’un avís preventiu, que és la fase prèvia a l’episodi ambiental, però sense que s’hagi de produir necessàriament. Aquest episodi, a més, no implicaria la restricció de vehicles.

L’objectiu de l’alerta és reduir les emissions de contaminants per evitar que s’agreugi la situació, després que aquest dilluns se superessin els límits de partícules PM10 en cinc punts de Barcelona (Eixample i Poblenou), Sant Vicenç dels Horts, Sant Adrià de Besòs i l'Hospitalet de Llobregat. Davant d’aquesta situació, la Generalitat ha demanat que es prioritzi el transport públic i s’optimitzi la climatització de les llars, a més de recomanar als municipis que aturin o redueixin les obres que generin pols.

Durant les pròximes hores, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari exhaustiu dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació per partícules o bé desactivar l’avís preventiu.

Nivells de contaminació que superen les recomanacions de l’OMS

Precisament aquest dimarts Ecologistes en Acció ha publicat un estudi en què s’alerta que el 2018 tota la població de Catalunya va estar exposada a uns nivells de contaminació que superen les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquesta dada alarmant, segons l’estudi, hauria sigut pitjor si durant l’any no hi hagués hagut unes elevades precipitacions que van contribuir a millorar la qualitat general de l'aire i van afavorir la dispersió i deposició dels contaminants típicament hivernals.

Segons l’informe, que analitza les dades recollides en gairebé 800 estacions oficials de mesurament instal·lades a tot l'Estat, 135 de les quals situades a Catalunya, el diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules en suspensió (PM10 i PM2,5) van afectar la major part de la població de Catalunya, amb especial incidència a l'àrea metropolitana, que va tornar a incomplir el límit legal de NO2, així com al port de Tarragona (partícules PM10 i SO2).

En canvi, durant el 2018 es va produir una reducció general dels nivells de contaminació de partícules en suspensió, diòxid de nitrogen i diòxid de sofre, recuperant la tendència decreixent iniciada el 2008 amb la crisi.

Arran d’aquestes dades, Ecologistes en Acció ha volgut recordar com els Plans de Millora de la Qualitat de l’Aire són obligatoris segons la legislació vigent, però en el cas de l’ozó, la Generalitat “fa anys que omet l’elaboració i aplicació d’aquests plans”.

stats