Societat 29/11/2016

El Govern engega una campanya per difondre els beneficis de la reforma horària

La consellera de la Presidència, Neus Munté, preveu que la modificació dels horaris es pugui començar a aplicar el setembre del 2018

Mireia Esteve
3 min
El director general de difusió, Ignasi Genovès, i la consellera de la Presidència, Neus Munté, durant l'acte de presentació de la campanya sobre la reforma horària

BarcelonaEl Govern ha engegat una campanya per difondre els beneficis de la reforma horària. Sota el lema "Trobarem temps dins del temps", la Generalitat vol mostrar el seu suport explícit a la modificació dels horaris perquè permet "augmentar la competitivitat i generar una vida social de qualitat", segons la consellera de la Presidència, Neus Munté. La campanya començarà aquest dilluns i s'allargarà fins al 18 de desembre.

La reforma horària ha de suposar un "canvi d'hàbits" que beneficiarà les famílies i empreses, i la salut del conjunt de la ciutadania. Els nous horaris, segons Munté, permetran una millor conciliació en l'àmbit laboral i social, a més de proporcionar "més llibertat" en la gestió del temps.

A hores d'ara el Parlament ja està preparant la proposició de llei sobre la reforma horària i l'objectiu, segons Munté, és arribar a un "pacte nacional per la reforma horària". La data que el Govern s'ha marcat per començar a aplicar aquesta reforma com a "moment zero" és el setembre del 2018.

La campanya, que té com a lema "Trobem temps dins del temps", vol llançar la idea que podem aconseguir una millor gestió del temps mitjançant un canvi d'hàbits, com per exemple adequar l'horari escolar de 8 del matí a 4 de la tarda o destinar menys temps a dinar.

Munté ha explicat que amb aquesta reforma "hi guanyen els infants i adolescents perquè tenen més temps de descans per dedicar a extraescolars, hi guanyen els treballadors perquè aconsegueixen millorar el seu estrès i la seva conciliació familiar i hi guanyen les dones en el camí de la igualtat de gènere".

Per arribar-hi, la consellera de la Presidència ha explicat que cal "molt de consens i pedagogia" i per això ha revelat que es farà una enquesta sobre els horaris des del CEO per saber els hàbits i preferències dels ciutadans. Els resultats se sabran l'any que ve.

Munté ha assegurat que cal posar d'acord tots els sectors de la ciutadania perquè la proposta tiri endavant. Un primer pas ha sigut l'acord al qual han arribat amb sindicats i patronals perquè els convenis col·lectius que es negociïn puguin incorporar mesures relacionades amb la reforma horària. Actualment, un 50% de la població plega de treballar a les 6 de la tarda i el 30% ho fa a les 7. Segons un dels principals impulsors d'aquesta reforma horària i diputat de Junts pel Sí, Fabián Mohedano, amb els horaris que hi ha establerts a Catalunya "s'ha perdut una hora de son" en els últims 30 anys. Per a Mohedano, millorar la salut de les persones és l'objectiu principal d'aquesta reforma.

Les classes acabarien a les 4 de la tarda

La proposició de llei que prepara el Govern, a la qual ha tingut accés Europa Press, proposa un horari escolar de 8 del matí a 4 de la tarda, amb el dinar compactat entre les 12 i les 2 del migdia. Aquest nou horari es començaria a aplicar a partir del curs 2018-2019.

D'aquesta manera, les activitats extraescolars es farien de 4 a 7 de la tarda. Les universitats concentrarien el seu horari lectiu entre les 8 del matí i les 7 de la tarda, en lloc d'acabar a les 9 del vespre.

Així, la llei sobre la reforma horària també vol promoure jornades compactades, amb períodes curts per dinar cap a la 1 del migdia, per davant de les intensives, que endarrereixen l'hora de dinar.

A més, s'haurien de coordinar aquests horaris amb els del 'prime time' televisiu, que actualment és entre les 8 del vespre i les 11 de la nit. El transport públic també s'adaptaria a la reforma horària, ja que la llei preveu tarifes especials per incentivar-ne l'ús en les noves hores punta.

Precisament, la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha explicat aquest dimarts en una entrevista al programa 'Els Matins de TV3' que "el problema no són els horaris escolars, sinó els laborals". En aquest sentit ha assenyalat que s'ha d'intentar que "els horaris laborals s'avancin" per corregir els "horaris irracionals" que, assegura, tenim actualment.

De totes maneres, la Generalitat de Catalunya podrà adoptar mesures que incentivin i promoguin la reforma i el canvi d'hàbits, però no té competències per obligar que es compleixin.

stats