Societat 10/06/2014

El Govern demana la participació dels ciutadans per elaborar una llei pionera del canvi climàtic

Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat: "Catalunya serà pionera en la lluita contra el canvi climàtic i la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle". El procés de participació ciutadana comença aquest dimarts

Albert Solé
2 min
Els efectes del canvi climàtic es poden veure arreu i en zones industrials han multiplicat la contaminació de l’aire.

BarcelonaAquest dimarts s'enceta el procés de participació ciutadana per a l'elaboració de la Llei del Canvi Climàtic, una llei que serà pionera a l'Estat, i que té molt pocs referents a Europa i el món.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha remarcat: "Catalunya serà pionera en dotar-se d'un instrument que ens permeti adaptar-nos a la realitat climàtica canviant, i minimitzar les emissions de carboni".

La llei, que naixerà sense massa competències i amb recursos econòmics escassos, inclourà nous impostos i bonificacions, i la retirada de bonificacions a sectors poc sostenibles, com a la benzina dels transportistes. El Govern, però, no ha volgut concretar quins impostos pretén aplicar perquè podrien canviar durant el procés participatiu.

Procés participatiu

El procés ha començat avui amb la publicació al web del departament de Territori i Sostenibilitat del document base de la norma, on tots els ciutadans hi poden intervenir a través d'un formulari en línia, i que es completarà amb sis sessions territorials entre el 30 de juny i el 7 de juliol que inclouran trobades amb el món de l'administració local, i qualsevol persona interessada. Les sis sessions participatives es faran a Girona, Tarragona, Lleida, Manresa, Terres de l'Ebre i Barcelona.

"Aquesta és una temàtica on molts ciutadans, entitats i món acadèmic, tenen coses a dir; aquesta llei té a veure amb aquest estat propi que anem a construir, amb aquest model de societat nou, que ja ha après que no tot el creixement econòmic està justificat i és justificable", ha subratllat el conseller Vila.

Un cop analitzades les propostes que es presentin durant aquest procés participatiu, el 21 de juliol la comissió interdepartamental haurà d'aprovar el text que al setembre iniciarà el procés d'informació pública de l'avantprojecte de Llei. Un cop superada tota la tramitació administrativa, el text arribarà al Parlament cap a finals d'any.

Una de les novetats d'aquesta llei és que vol que cada tres anys la Generalitat hagi de retre comptes al Parlament sobre l'estat del compliment dels objectius, i aquests objectius els fixarà el Parlament cada legislatura, per actualitzar-los al context del moment.

25% de reducció de les emissions al 2020

El text estableix que Catalunya es compromet a assolir, com a mínim, la part de reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle (GEH) que li correspon dels objectius europeus, tot i que l'Estat no els hagi territorialitzat per comunitats autònomes, ni tampoc els recursos que li arriben de la UE cada any.

En concret, pel 2020 i aplicant els mateixos criteris de repartiment d'esforços establerts per la UE als seus estats membres, aquesta contribució és una reducció d'un 25% per a l'any 2020 respecte l'any 2005, i del 80% o més l'any 2050.

stats