SOCIETAT
Societat 11/07/2012

El Govern destina 33,5 milions als centres especials de treball després de la retallada estatal

Les entitats consideren la dotació pressupostària insuficient per garantir la feina a les persones amb discapacitat que treballen en aquests centres

Ara
2 min

BarcelonaEl departament d'Empresa i Ocupació ha fet públic aquest dimecres que aportarà 33,5 milions d'euros per compensar en part la retallada del pressupost del 57% que ha fet el govern espanyol per finançar els centres especials de treball aquest any.

Els 33,5 milions s'afegiran als 40 milions que aportarà l'Estat i que són, igualment, insuficients per cobrir les necessitats d'aquest col·lectiu, segons ha reconegut el mateix Govern.

Els centres especials de treball (CET) atenen discapacitats tant amb dificultats intel·lectuals com amb trastorns mentals, físics i sensorials de més del 65%. Aquest col·lectiu passarà a rebre només el 52% del salari mínim interprofessional (SMI), obviant així la moció del Parlament de Catalunya feta el passat desembre que demanava al Govern mantenir el 75% de l'SMI.

D'altra banda, els programes d'inserció a l'empresa ordinària també han patit una retallada que, en aquest cas, és del 59%.

Rosa Cadenas, presidenta de Dincat, considera aquesta proposta del Govern insuficient per mantenir els 2.500 llocs de treball de persones amb discapacitat que actualment perillen. Tanmateix, Cadenas creu que és positiu que es mantingui la discriminació positiva cap aquest col·lectiu i, fins i tot també, que es graduïn les subvencions en funció de la discapacitat, ja que "no tots els col·lectius són igualment vulnerables".

Catalunya, pionera a l'estat espanyol

A Catalunya, els CET van aparèixer als anys 80 per incorporar al món laboral tot el conjunt de persones amb discapacitats especials. Aquests centres, pioners a l'estat espanyol, van permetre donar feina estable a 7.300 persones amb discapacitats intel·lectuals i trastorns mentals. Però amb la retallada de pressupost, des de Dincat, es tem per la continuació d'aquesta tasca. Precisament per la falta de finançament per part de l'administració, des del gener no es desenvolupen els programes de reinserció d'aquest col·lectiu en empreses ordinàries.

stats