El Govern proposa una renda garantida de 1.000 euros per parella amb un fill a partir del 2020

La consellera d'Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, confia a arribar a un acord amb els promotors de la ILP i els grups parlamentaris per posar-la en marxa aquest estiu

Una renda garantida de ciutadania per a persones sense ingressos que permeti a una parella amb un fill disposar de 1.000 euros al mes a partir del 2020. Aquesta és la idea que defensa la consellera d'Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa. En una entrevista a l'ACN, Bassa ha explicat que la primera persona de la unitat familiar cobraria el 100% de l'índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), uns 660 euros, mentre que la segona en rebria la meitat, i el fill, 75 euros.

Una part d'aquesta xifra, entre 100 i 200 euros, és un complement condicionat al seguiment de programes de reinserció social i laboral i es revisaria després del primer any. Tot i que aquestes xifres poden variar en la negociació que hi ha sobre la taula amb les entitats promotores de la ILP i els grups parlamentaris que hi són favorables, Bassa està convençuda que es podrà arribar a un acord aviat per posar-la en marxa a partir de l'estiu.

Si fos així, es podria començar amb un 80% de l'IRSC i s'incrementaria de manera gradual en quatre anys per arribar al 100% el 2020. El model, en canvi, segons Bassa, "està consensuat". Per això destaca el "terra social" que arribaria a totes les persones sense recursos i el complement susceptible de revisió si el beneficiari no segueix els plans d'inclusió social o d'ocupació.

Una ajuda "per no quedar-t'hi sempre"

En aquest sentit, Bassa defensa que la renda garantida " ha de ser per no quedar-t'hi sempre" sinó una eina per "fer el pas al món laboral". Per posar-la en marxa, el departament de Treball, Afers Socials i Famílies compta amb un pressupost que inclou els 170 milions d'euros de la renda mínima d'inserció actual (RMI), als quals s'afegirien 70 milions d'euros més per arribar a la renda garantida de ciutadania.

Segons els càlculs del departament, els 28.397 titulars actuals de la RMI es duplicarien amb la renda garantida i superarien els 60.000 un cop implantada del tot el 2020. Amb aquest pressupost, de 240 milions d'euros, s'atendrien les prestacions, però també les polítiques d'orientació laboral i el reforç de la Inspecció de Treball, ja que Bassa considera que la posada en marxa d'aquest ajut no ha de variar el mercat laboral.

La renda garantida de ciutadania és, assegura Bassa, un compromís del Govern i substituirà precisament la RMI. Bassa considera que l'actual cartera de serveis és obsoleta i que per això cal compactar-la i posar-ne de nous a través de l'Agència de Protecció Social, en la qual ja es treballa actualment.