Entitats i partits redoblen la pressió perquè la renda garantida de ciutadania tiri endavant

Denuncien que la proposta de Junts pel Sí demani que la prestació sigui de menys de 500 euros

Entitats i grups parlamentaris han arribat a un acord per la quantitat a pagar per la renda garantida de ciutadania. Segons ha explicat la comissió promotora de la llei, tots els grups parlamentaris excepte Junts pel Sí estan d'acord que la prestació sigui de 664 €, la quantitat que estableix l'indicador de renda de suficiència de Catalunya, que, segons han informat, està congelat des del 2010.

L'acord a què ha arribat la comissió promotora i tots els grups parlamentaris excepte Junts pel Sí és que, per unitat familiar, la primera persona amb condicions per rebre aquesta prestació se li atorguin 664€ (repartits en 12 pagues); a la segona persona, el 50%; a la resta de familiars amb dret, un 30%, i als menors d'edat, 100€.

El representant de la comissió promotora de la llei, Diosdado Toledano, ha denunciat que la proposta de Junts pel Sí és " totalment insuficient", perquè, segons ha explicat, pretén que la renda garantida de ciutadania sigui de 498 €, fet que representa un 75% de l'indicador de renda de suficiència, i un 5% per a la resta de membres de la família.

Toledano ha reclamat el "suport" de Junts pel Sí a aquesta proposta i que incorporin una partida als pressupostos per poder dir que "són uns comptes socials". Segons ha explicat, en els últims anys les persones que es troben en una situació de pobresa extrema ha augmentat, i avui dia afecta l'11,7% de la població. Per a Toledano, la renda garantida de ciutadania substituiria el PIRMI, perquè aquesta prestació ja ha passat a la història, ja que actualment " hi ha unes noves necessitats" que assegura que cal cobrir.

La comissió promotora també proposa donar al Govern quatre mesos per preparar l'administració per aplicar aquesta llei i, a partir del maig de l'any que ve, començar a pagar el 90% de les quantitats que s'estableixin. Des del 2018, però, la Comissió demana que ja es pagui el 100% de les prestacions.

Pressió al carrer

En una roda de premsa davant del Parlament, on hi han assistit diverses entitats com CCOO, UGT, la PAH, l'Assemblea Groga o Marea Turquesa i representants de grups parlamentaris com PSC, CSQP i CUP, la comissió promotora ha anunciat una vaga de fam tres dies abans de l'inici del ple de pressupostos si la llei per crear la renda garantida de ciutadania no acaba tirant endavant i no s'hi inclou una partida als pressupostos.

Les entitats que donen suport a aquesta proposta de llei també han anunciat dues mobilitzacions: una el 12 de novembre, per "uns pressupostos adients per l'educació pública", segons ha dit la representant de l'Assemblea Groga, Rosa Cañadell, i una altra el 19 de novembre per pressionar perquè els pressupostos siguin "de caràcter social i serveixin per lluitar contra la pobresa", segons el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego.