Societat 11/02/2013

Interior estudia la possibilitat d'eliminar l'ús de bales de goma

El conseller Espadaler diu que no esperaran les conclusions de la comissió del Parlament ni la sentència d'Ester Quintana perquè són conscients del "clima social"

Acn
1 min

BarcelonaLa conselleria d'Interior està estudiant la possibilitat d'eliminar l'ús de les bales de goma durant els aldarulls en manifestacions, després que diverses persones hagin perdut algun ull durant els últims anys. El conseller, Ramon Espadaler, ha explicat aquest dilluns que el departament està fent una reflexió interna profunda sobre les estratègies i models d'antiavalots, que pot incloure la prohibició d'aquesta munició. Així, el departament no esperarà que hi hagi decisió judicial, absolutòria o condemnatòria, sobre el cas d'Ester Quintana, ni les conclusions de la comissió parlamentària sobre el tema.

Després de participar en la Junta de Seguretat Local de Barcelona, Espadaler ha mostrat la predisposició del departament de fer una reflexió global sobre la lluita contra els disturbis i el manteniment de l'ordre públic. Dins d'aquest anàlisi es tindrà en compte el "clima social" actual i la demanda sobre la prohibició de les bales de goma. Però aquest anàlisi serà global i la possible eliminació de les bales de goma es contextualitzarà amb una reforma més general del model policial per dissoldre els disturbis. L'únic límit de la revisió serà garantir l'ordre públic, ha dit Espadaler.

"No tenim prejudicis sobre si s'han d'eliminar o no les pilotes; no farem el debat només sobre això, el contextualitzarem", ha explicat. "Si ho agafem aïlladament ens equivocarem", ha dit. Però ha admès que la possible eliminació està sobre la taula.

També s'ha mostrat obert a recollir les propostes de la comissió específica que es crearà al Parlament, però no aturarà la reflexió interna a l'espera d'aquestes conclusions parlamentàries.

Tot i així, les conclusions del debat intern no seran immediates, malgrat que no es demoraran. A més, si es prohibeixen les boles, no s'explicitarà.

stats