Societat 08/08/2012

L'Ajuntament de Barcelona manté el dispositiu de neteja de les platges tot i la netedat de l'aigua

Els corrents de Litoral i l'escassetat de pluges han afavorit la disminució de residus a la costa

Acn
2 min
Una 'Marnett' recull residus a la platja del Bogatell de Barcelona

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona manté, durant aquesta temporada de vacances d'estiu, el dispositiu de neteja de residus de les platges de la ciutat tot i la netedat de l'aigua. La qualitat de l'aigua es deu als corrents del Litoral i a l'escàs període de pluges, que fan que la brutícia no s'apropi a la costa. El dispositiu està format per tres embarcacions que operen diàriament des de l'1 de juny fins al 25 de setembre, els festius de Setmana Santa i els caps de setmana del mes de maig.

El tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, com a alcalde accidental, ha recordat que "aquest és un servei únic, ja que els vaixells formen part del servei de neteja de residus al costat dels vehicles de platja i els camions de recollida de fem". El dispositiu està format per dues embarcacions 'Marnett' i una de tipus 'Pelicà'.

Les 'Marnett' s'encarreguen de retirar els residus flotants que hi ha a la superfície de l'aigua, des de la zona de banys del Fòrum fins a la platja de Sant Sebastià, i cobreixen de 7.00 a 18.00. L'altra embarcació, de tipus 'Pelicà', actua en casos especials de retirada de residus, segons les necessitats del servei.

Un cop els vaixells han retirat els residus de la superfície de l'aigua, els dipositen en gàbies de recollida a coberta i els traslladen al centre de neteja per al seu posterior tractament. El volum de fem varia en funció de les condicions climatològiques, les marees i els abocaments incívics de brossa al mar així, com les fruites de fuel d'embarcacions.

Però si es detecta un gran residu flotant en la zona de banys s'aplica un protocol de coordinació amb Guàrdia Urbana i la Creu Roja, que s'encarreguen de senyalar la zona amb una bandera vermella i demanen la retirada dels banyistes. Així, les embarcacions 'Marnetts' accedeixen al punt indicat per retirar el fem sense posar en perill la seguretat dels banyistes.

Aquest estiu les condicions climatològiques han provocat que les platges estiguin més netes que en el mateix període dels darrers anys. Entre els mesos de juny i juliol s'han recollit un total de 14.47 m³ de residus. El tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà de la ciutat ha assegurat que "aquest és un any especialment bo per al bany a Barcelona, ja que la qualitat de l'aigua és superior per la disminució de la pluja i els corrents marítims".

D'altra banda, una altra de les funcions de les embarcacions és captar les meduses que hi ha per la costa. Antoni Vives ha afirmat que "tot i que aquest any se n'esperava una plaga, no s'ha acabat produint".

stats