Publicitat
Publicitat

L'auditoria al hòlding de Reus Innova detecta "presumptes irregularitats i il·legalitats"

Desgrana exemples de "mala praxi" durant l'etapa de Josep Prat com a president

La gestió de les empreses municipals de Reus hauria concorregut en "presumptes irregularitats i il·legalitats" en l'anterior mandat -format per PSC, ERC i ICV-. Aquesta és la principal conclusió de l'esperada auditoria al hòlding d'empreses Innova -el mateix interventor la reclamava des del 2009. El document conclou que darrere la gestió hi havia un "complex entramat" que actuava amb una inèrcia fins ara inqüestionada. L'alcalde Carles Pellicer (CiU) ha reconegut sentir-se "alliberat" de posar punt i final a un any "convuls". Ara el govern traslladarà tota la informació a Fiscalia i al Tribunal de Comptes i se centrarà en reforçar el control sobre les empreses i en deixar Innova a la "mínima expressió".

"Si poguéssim la tancaríem, però no podem", ha reconegut Pellicer, el qual ha insistit en la "complexitat" de l'entramat i d'esclarir, entre tantes connexions, on era el "cap i la cua de la bèstia". "És possiblement el sistema més enrevessat i complex de tot l'Estat i no podrem arribar a matar del tot Innova, però la deixarem al màxim de prima i controlable", ha afegit l'alcalde, que aquest dimarts ha presentat les principals conclusions de la primera -i molt esperada- auditoria de gestió que es fa al hòlding d'empreses municipals.

L'auditoria, d'unes 3.000 pàgines recollides en quatre volums, va ser encarregada el desembre passat a l'empresa Faura i Casas, qui hi ha estat treballant durant mig any. "Van ser molts anys d'un mateix govern i aquesta auditoria arriba tard, ho reconec, però aquesta no serà l'última", ha advertit Pellicer. L'informe de l'interventor la sintetitza a poc més de 80 pàgines. La principal conclusió és que s'han confirmat "evidències de febleses, anomalies, disfuncions, presumptes irregularitats i presumptes il·legalitats".

Exemples de 'mala praxis'

Aquestes "incidències" detectades sobre el grup d'empreses Innova es donen, sobretot, en els mecanismes de control intern, en la gestió dels recursos humans, en els procediments de contractació i en les operacions financeres. L'alcalde ha desgranat alguns exemples de "mala praxi" en cadascun d'aquests apartats. Així, en els mecanismes de control intern l'auditoria ha constatat que, dins el Grup Salut, hi ha diferències entre la facturació que feien les mútues respecte als imports que es cobraven.

En referència a la gestió de recursos humans, destaca que el director general d'Innova cobrava el 30% del seu sou sense justificació, així com altres casos d'assignacions discrecionals de pagaments a personal directiu del Grup Salut. En procediments de contractació, Pellicer ha citat l'adquisició directa de tres autobusos per part de l'empresa Reus Transport o la pròrroga prolongada de contractes. A tall d'exemple, Aigües de Reus manté vigent un contracte del 1994, quan era d'un any prorrogable a un mes.

També va signar un contracte indefinit sobre una plaça no publicitada. En operacions financeres, s'han identificat avals creuats entre les empreses municipals per activitats que no guarden relació amb el seu objecte social –Amersam i Aigües de Reus van avalar crèdits de Gupsa i Gesfursa–. Finalment, en encàrrecs de l'Ajuntament cap a les empreses, l'auditoria ha detectat desviaments de recursos finalistes cap a usos no previstos, com per exemple una subvenció a Redessa per construir el Centre de bioempreses.

Es tracta d'il·legalitats administratives i comptables en actuacions internes de determinats gerents, consellers delegats i secretaris, tot i que l'Ajuntament prefereix no entrar en aquest terreny i deixar-ho en mans de la justícia a fi que depuri responsabilitats. "Ens limitem a aportar noves dades per ampliar la investigació que ja hi ha oberta pels casos de Josep Prat, Carles Manté, Àngel Cunillera i Jordi Bergadà, perquè volem girar full, tancar aquesta carpeta, deixar el passat i mirar cap al futur", ha dit Pellicer.

Informació a Fiscalia i al Tribunal de Comptes

La decisió d'informar Fiscalia i Tribunal de Comptes ha estat avalada pels grups a l'oposició de la CUP i Ara Reus, mentre el PSC no hi ha posat objecció, segons l'alcalde. Alhora, l'auditoria aconsella que es reforcin els mecanismes de control sobre les empreses, que el govern municipal ja té llestos per presentar-los aquest mateix dijous al consell d'administració d'Innova i al plenari. L'Ajuntament, però, deixa la porta oberta a possibles acomiadaments d'alts càrrecs del hòlding, com Joan Carles Ferraté –el qual va ser gerent del grup Aigües de Reus.  

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de

Visibilitzant l'assetjament sexual
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT