Publicitat
Publicitat

L'ibuprofèn augmenta l'esperança de vida en algunes espècies animals

L'estudi, fet als EUA, no ha especificat si això també serviria en humans

L'ús regular d'ibuprofèn, un medicament que es pot adquirir a la farmàcia sense recepta, augmenta l'esperança de vida en algunes espècies d'animals, segons revela un estudi fet públic aquest divendres. En concret, els cucs, la mosca de la fruita i el llevat tenen més esperança de vida quan són tractats amb dosis regulars d'ibuprofèn, segons un estudi fet per A&M AgriLife Research de Texas (EUA) i pel Buck Institute for Research on Aging, i que publica la revista 'PLoS Genetic'.

Els investigadors encara no han determinat el perquè, però consideren que és interessant seguir progressant en aquesta línia. Un dels investigadors de l'institut de Texas, el doctor Michael Polymenis, ha explicat que la investigació es va centrar en un primer moment en el llevat de forner i es van adonar que quan es tractava amb ibuprofèn vivia més temps. "Llavors vam intentar el mateix procés amb cucs i mosques i vam veure el mateix augment de l'esperança de vida. És més, aquests organismes no solament vivien més, sinó que semblaven tenir millor salut", va explicar Polymenis.

El tractament, subministrat en dosis comparables a les recomanades en humans, afegia aproximadament un 15% d'esperança de vida en les espècies vives que es van usar com a model. En humans, això podria equivaler "aproximadament a una dotzena més d'anys de vida amb bon estat de salut". La investigació assenyala que l'ibuprofèn afecta un procés encara no implicat directament en l'envelliment i això dóna noves vies per estudiar-lo i entendre'l, segons el doctor Brian Kennedy del Buck Institute. Segons Kennedy, l'estudi obre la porta a noves investigacions sobre el que s'ha anomenat medicaments antienvelliment, ja que hi ha raons per creure que hi ha altres fàrmacs que "poden influir en l'esperança de vida i que hem d'estudiar".

L'ibuprofèn és un medicament que va ser creat al començament de la dècada dels seixanta a Anglaterra i que des dels anys vuitanta es pot comprar sense recepta. L'Organització Mundial de la Salut l'inclou en la seva llista de medicaments essencials per a un sistema bàsic de salut i el descriu com un antiinflamatori no esteroide usat per alleujar el dolor, abaixar la febre i reduir la inflamació, encara que en altes dosis pot tenir efectes secundaris, especialment en el tracte gastrointestinal i en el fetge.

El projecte d'investigació, que va durar tres anys, va mostrar que l'ibuprofèn interfereix en la capacitat de les cèl·lules del llevat de recollir triptòfan, un aminoàcid que es troba en les cèl·lules de tots els organismes i que és essencial per als humans, que l'obtenen de les fonts de proteïnes en la dieta. "No estem segurs de per què funciona –va reconèixer Polymenis–, però val la pena seguir investigant. Aquest estudi va ser una prova de principi per demostrar que medicaments d'ús corrent relativament segurs en humans poden augmentar l'esperança de vida de diversos organismes".

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de