ASSETJAMENT A LES XARXES

Linxament digital als fills del president Torra

Les dues filles han hagut de tancar els comptes de Twitter i han passat a mode privat els altres comptes en xarxes socials

“Em podia esperar moltes coses quan vam saber que en Quim seria president, però que es ficarien amb la meva filla gran i la linxarien per ser discapacitada és l’últim que m’imaginava”, explica, indignada, la dona del president Torra, Carola Miró. Els tres fills de la parella han patit assetjament a la xarxa, fins al punt que les dues noies, la Carola i l’Helena, han tancat els comptes de Twitter i han passat a mode privat els altres comptes en xarxes socials.

La pitjor part se l’ha endut la filla gran, la Carola (25 anys), que té una discapacitat física -espina bífida- que ha esperonat la crueltat d’internautes espanyolistes. En els últims dies l’han insultat en centenars de tuits. Alguns dels més suaus l’han qualificat d’“error d’ADN”, d’“imbècil” i de “maleïda”, han dit que “li falta un bull” i que si té una discapacitat és per la maldat del seu pare, per una “qüestió de karma ”.

La filla gran del matrimoni Torra-Miró no ha llegit la majoria d’aquests insults. Quan va rebre els primers atacs per Twitter, a la meitat de la setmana passada, va tancar el compte de Twitter. Els seus pares procuren que, encara que n’és conscient, es mantingui tan al marge com sigui possible del setge digital. Aviat van seguir la mateixa estratègia amb la filla petita, l’Helena (20 anys). “Li van dir que el pròxim aniversari del seu pare l’hauria de felicitar a través del vidre, a la presó -explica Carola Miró-, i vam decidir que seria millor que també tanqués Twitter”. El tercer fill, el Guillem (22 anys), també ha rebut alguns insults, però és poc actiu a les xarxes, explica la seva mare.

Origen dels atacs

Bona part dels atacs als fills de Quim Torra van començar amb els perfils que se li van dedicar a ell i a la seva dona quan es va saber que seria el president de Catalunya. Alguns mitjans, per fer-los, es van basar en una web que família i amics havien obert per a Carola Miró amb motiu del seu cinquantè aniversari. A la pàgina -ara tancada- hi havia imatges de record i frases d’estima dedicats a la dona del president. Algunes publicacions digitals van agafar fotografies de la web -sense autorització i vulnerant els drets d’autor i d’imatge dels afectats- i les van publicar.

Entre els atacs més furibunds, que van començar amb aquestes publicacions, cal comptar-hi una piulada del periodista de l’ Abc Hermann Tertsch, que va difondre una de les fotografies de la família amb el text “La raça superior, segons Quim Torra” i va acabar d’encendre la metxa del setge digital.

Carola Miró explica que tant ella com el seu marit es van assabentar de l’allau en què es van acabar convertint els atacs pels amics, que els van avisar i els van donar suport. D’entrada no s’ho podia creure. “No em podia ni imaginar un linxament així”, insisteix, i van intentar ignorar-los. “Vam voler blindar-nos i no llegir-ho”, explica, però ara creu que les coses no poden quedar així.

Accions legals

El president Torra i la seva dona, per la seva banda, estudien la possibilitat de denunciar l’assetjament digital que han patit els seus fills, sobretot la més gran. “Certs comentaris sobre la família i la meva filla en concret han fet que estiguem estudiant-nos a fons la cosa per veure si emprenem accions legals”, va explicar ahir a RAC1. La federació d’entitats de discapacitats físics Ecom va emetre ahir un comunicat de condemna dels atacs a la filla gran del president i recorda que el poder judicial “té l’obligació d’actuar per aplicar la legislació vigent” i que “la impunitat només generarà més estigmatització”, i exigeix a la policia que identifiqui els assetjadors i a la fiscalia que actuï d’ofici.

La discapacitat de la Carola l’ha dut a superar-se i no li impedeix fer una vida normal. “Camina més a poc a poc i té menys força a la part baixa de les cames, això és tot”, diu la seva mare, que se’n mostra orgullosa quan explica que, tot i que ho tenia més difícil, “se n’ha sortit”, que és estudiosa i que treballa en una entitat que es dedica a ajudar dones. L’Associació Catalana d’Espina Bífida i Hidrocefàlia, en un altre comunicat, va dir que “el seu esforç i optimisme davant l’adversitat ha de ser exemple per a tots i motiu d’admiració” i va declarar que li donava “tot el suport”.

Més continguts de