Societat 29/01/2016

Colau torna a pagar la seva minoria a l’espera del pacte de govern

L’oposició li retreu falta de diàleg i la reprova per haver anunciat l’inici d’obres del tramvia

Maria Ortega
3 min
El ple, al saló de Cent/ CÈLIA ATSET

BarcelonaDe monogàmia, de poliamor i, sobretot, de molt de desamor. El ple extraordinari sobre l’estat de la ciutat de Barcelona que ahir, per primer cop, es va celebrar al Saló de Cent en un format obert als veïns i amb un discurs -del govern- molt centrat en la lluita contra les desigualtats, va derivar, aviat, cap a una negociació amb micròfons del pacte de govern d’esquerres que l’equip d’Ada Colau fa setmanes que intenta lligar. Amb acusacions d’amor monogàmic, per l’acostament del govern al PSC. I amb crides de Barcelona en Comú a la poligàmia, en una oferta clara a ERC a sumar-se a un possible acord del qual cada vegada sembla que està més lluny.

Les passes per acostar-se al PSC d’aquests últims dies han sigut més que evidents, i els socialistes tampoc no amaguen la seva disposició a negociar i els seus contactes regulars amb BComú per donar forma a la proposta. De fet, ahir mateix el plenari va aprovar una proposició del PSC que insta a marcar en el calendari algun dels projectes més urgents de la ciutat, cosa que semblava tota una estratègia de govern compartida. Però en l’àmbit més públic -el dels micròfons i les declaracions d’amor-, el cap de files socialista, Jaume Collboni, va afegir llenya a l’atac en bloc de l’oposició a Colau per les seves formes negociadores. L’acusen de no assumir la seva minoria i de governar sense buscar el diàleg. I l’últim conflicte, en aquest sentit, es va desencadenar dijous, quan el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va presentar les línies bàsiques del full de ruta del mandat sense informar abans cap grup de l’oposició. Tampoc els possibles socis.

Per això ahir Collboni va etzibar que se sentia més lluny d’aquest possible acord de govern que tot just dos dies abans. I per això, també, ni socialistes ni republicans no van impedir que prosperés una reprovació al govern de Colau, impulsada pel PP, que constata la “paràlisi del govern” i en critica la “falta de respecte democràtic”. Una esmena a la totalitat que va comptar amb els vots favorables de CiU, el PP i Ciutadans, amb l’abstenció d’ERC i el PSC, i amb el vot en contra de la CUP, que va considerar que la proposta era una “excusa” per descarregar contra el govern.

Exigència d’estudis per al tramvia

Ada Colau també va veure ahir com l’oposició -altre cop amb l’excepció de la CUP- li retreia en bloc que s’hagués aventurat a anunciar que, si no hi ha entrebancs, les obres per enllaçar el tramvia per la Diagonal començaran l’any que ve. I que fes l’anunci sense disposar, encara, dels disset estudis previs encarregats per validar aspectes com el traçat o el model de concessió. CiU va insistir, en aquest punt, que l’opció de fer la connexió amb autobusos elèctrics d’alta capacitat és molt més econòmica i va instar a no fer cap pas sense tenir encara els estudis. També el grup del govern, de fet, va votar a favor d’aquesta iniciativa i va deixar clara la seva voluntat de ser “curós” amb un projecte que considera clau.

El ple en format obert va asseure a una banda els grups menys afins a BComú, Ciutadans i el PP, tots dos amb un discurs encès contra les polítiques de Colau i contra la seva implicació en la nova confluència d’esquerres a Catalunya, i també CiU, que li va retreure la falta de diàleg. I a l’altra, BComú i els seus socis potencials, tot i que la CUP ja ha deixat clar que està fora de qualsevol pacte de govern. “On és el canvi? Fa vuit mesos que l’esperem?”, va retreure a l’alcaldessa el cap de files d’ERC, Alfred Bosch, en una clara demostració que les posicions de moment no s’han acostat. Des de l’altra bancada, C’s i el PP donaven per fet, en les seves intervencions, el pacte de Colau amb els socialstes.

Petició d’indults pel setge al Parlament

El ple va aprovar ahir una proposició de Barcelona en Comú per demanar al ministeri de Justícia l’indult dels vuit condemnats a tres anys de presó pel setge al Parlament del juny del 2011. La iniciativa, que va comptar amb el suport d’ERC i la CUP, titlla les penes de presó dictades de “desproporció” i expressa preocupació perquè la sentència dictada pel Tribunal Suprem, que va tombar l’absolució inicial de l’Audiència Nacional, “pugui esdevenir un precedent”. La proposició també acorda instar la Generalitat i el Parlament, com a partícips del recurs al Tribunal Suprem, a realitzar aquelles accions necessàries per evitar que els vuit condemnats ingressin a la presó.

stats