Publicitat
Publicitat

L'ús dels 'smartphones', directe al cervell

Un nou estudi revela que l'ús de les pantalles tàctils "remodela" el cervell

L'aparició de les pantalles tàctils en infinitat de dispositius, per exemple en els telèfons intel·ligents, ha fet que els usuaris hagin desenvolupat noves habilitats amb els dits, especialment els polzes, que són els que més es fan servir en un 'smartphone'. A més, l'ús de les pantalles tàctils dels telèfons intel·ligents canvia la forma en què polzes i cervell treballen de forma conjunta, i augmenta l'activitat cerebral, segons un estudi publicat a la revista nord-americana 'Current Biology'.

El professor Arko Ghosh ha encapçalat un equip de les universitats suïsses de Zuric i Friburg. Ghosh considera que l'ús dels telèfons intel·ligents ofereix una oportunitat d'analitzar la plasticitat del cervell i entendre com la vida quotidiana el modela. "La tecnologia digital que fem servir en la nostra vida diària modela el processament sensorial dels nostres cervells en una proporció que ens ha sorprès", assegura el doctor.

Cada regió del cos té una àrea específica al centre emocional del cervell; és allà on es processa la informació, que és flexible i pot canviar. Els investigadors han estudiat l'activació del còrtex sensomotor, que s'activa amb el moviment dels dits.

Gràcies als electroencefalogrames que han mesurat l'activitat de les regions corticals del cervell en 37 persones, els investigadors van registrar la resposta cerebral produïda cada vegada que els usuaris de telèfons intel·ligents tocaven la pantalla amb alguns dits, com el polze i l'índex, i posteriorment la van comparar amb la de persones que segueixen fent servir mòbils amb teclats tradicionals.

L'activitat del còrtex cerebral associada al polze i l'índex és directament proporcional a la quantitat de temps durant el qual es fa servir el telèfon intel·ligent. És per això que els autors de l'estudi consideren que el processament sensorial del còrtex en els nostres cervells "està sent contínuament remodelat per la tecnologia digital".

Més continguts de