RISC D’EXCLUSIÓ
Societat 24/02/2015

Menús equilibrats per menys d’un euro

La Creu Roja presenta un receptari per a famílies en situació de pobresa creat per xefs catalans

Selena Soro
3 min
ALIMENTACIÓ DE QUALITAT 
 Ada Parellada va ser una de  les xefs que va presentar ahir el receptari de la Creu Roja.

BarcelonaEl 70% de les famílies en situació de risc no poden garantir l’alimentació saludable dels seus fills. Són dades de la Creu Roja, que ahir va presentar, juntament amb la Fundació Alícia i Nestlé, el receptari Per menjar bé, bo i barat, que recull una cinquantena de receptes equilibrades per menys d’un euro per persona. La iniciativa forma part del projecte Aliança Humanitària per a l’Alimentació Infantil, que la Creu Roja va engegar el maig del 2014. L’alerta va saltar l’estiu del 2013, quan el Síndic de Greuges va denunciar que gairebé 50.000 infants menors de 16 anys tenien privacions alimentàries a Catalunya. El conseller de Salut, Boi Ruiz, va al·legar que es tractava de “malnutrició per mals hàbits, obesitat o altres qüestions”, però no “per qüestions econòmiques”. El febrer de l’any passat, arran d’un altre informe del Síndic, Salut va haver d’admetre que les “circumstàncies personals i socials de risc”, és a dir, la pobresa, sí que eren un factor per a la malnutrició infantil.

Xefs catalans de renom

“Els que ens dediquem a la cuina tenim el deure moral de regalar els nostres coneixements, i hem de ser nosaltres els que ens trenquem el cervell pensant receptes gustoses, equilibrades i... econòmiques. Som nosaltres qui coneixem els aliments i les tècniques i, per tant, podem aportar més llum. No fer-ho seria negligència”. Així explica Ada Parellada per què és important per a ella contribuir en el projecte amb les seves receptes, un exemple que també han seguit Nandu Jubany, Carme Ruscalleda, Jean Louis Neichel, Isma Prados i els restaurants 8Cadires i Les Cols. També la Fundació Alícia ha aportat les seves receptes, que ha basat en productes en conserva. “Feia molt de temps que treballàvem en receptes per a persones que reben el menjar com a donació”, comenta a l’ARA Germán Ramón-Cortés, el seu president. “Quan reps una llauna de mongetes, la buides en una cassola i la poses en un plat, de seguida es fa avorrit, sobretot per als nens. Volíem que les receptes, a banda de ser nutritives i equilibrades, entressin pels ulls”. “És important que a l’hora de menjar ens ho passem bé, i tinguem l’ocasió d’anar més enllà de la patata i la mongeta bullida”, diu el xef Nandu Jubany. “També és una oportunitat per agafar una part del dia que perceps com una obligació i utilitzar-la per cuinar amb els fills i compartir temps”, afegeix el cuiner Isma Prados. “Si el teu dia a dia és difícil, fer un àpat nutritiu, gustós i econòmic fa que puguis encarar les dificultats amb una mica més d’energia”, diu Parellada.

El receptari, també a base de productes frescos, té un format de fitxes per poder incorporar nous menús en el futur. Se’n distribuiran 8.000 exemplars entre les famílies que ja són usuàries dels projectes d’alimentació de la Creu Roja. “Es tracta d’un plus perquè les persones pobres se sentin més empoderades i puguin gaudir de receptes amb color per menys d’un euro”, diu el president de l’entitat a Catalunya, Josep Marquès. A més, el receptari també inclou consells nutricionals i normes d’higiene i de manipulació d’aliments. Un dels factors que s’ha tingut en compte són els utensilis per cuinar els àpats: “Hi ha moltes cases amb pobresa energètica. Que no tenen nevera ni un accés fàcil a l’aigua o a la llum. Què passa si s’acaba el butà? Hem pensat receptes que no siguin gaire llargues de cocció”, il·lustra Parellada.

Què en diuen les nutricionistes?

Després de llegir el receptari, Maribel Lopera, metge i màster en nutrició, consultada per l’ARA i externa al projecte, n’aplaudeix els valors nutritius. També Elisabet Vazquez, dietista i coach. “Nutritivament, un plat de llenties amb arròs és equivalent a un bistec a la planxa, i és més barat”, diu Lopera. Sobre la sopa d’ou amb bolets i cacauets que proposa Ruscalleda, per exemple, Vazquez diu: “És energètica i divertida, molt recomanable els dies que necessitem un extra de vitamines del grup B”. Lopera només troba a faltar incloure variacions més d’acord amb els paladars d’altres països. “Les mongetes de vegades es podrien substituir pels frijoles, més d’acord als gustos de molts llatinoamericans”, diu. Amb una alimentació equilibrada, conclou Lopera, el que es busca, en definitiva, és potenciar el sistema PNEI(psico-neuro-endicrono-immunitari): “Això es tradueix a ser feliços, no tenir problemes d’aprenentatge, no patir malalties com la diabetis i el colesterol i no tenir infeccions”.

El receptari 'Per menjar bé, bo i barat'

Consulta des d'aplicacions mòbils

stats