El consell de ministres aprova la llei que permetrà a Rajoy mobilitzar els Mossos en "defensa d'Espanya"

La nova norma atorga al president espanyol el rol de màxim coordinador en matèria de seguretat

El consell de ministres ha aprovat aquest divendres el projecte de llei ordinària de seguretat nacional per millorar la resposta de l'Estat davant dels riscos, amenaces o catàstrofes naturals. Una norma que atorga al president espanyol el rol de màxim coordinador en matèria de seguretat i que permetrà al govern espanyol mobilitzar els Mossos "per protegir l'Estat i en defensa d'Espanya i els seus principis constitucionals". Així ho ha afirmat la vicepresidenta de l'executiu central, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Sáenz de Santamaría ha defensat que, en "determinades circumstàncies internes de seguretat nacional, interessa una gran coordinació" amb els efectius del conjunt d'administracions de l'Estat, és a dir, també els Mossos. Tot i això, ha especificat que la llei està feta a mida, sobretot, per garantir la coordinació dels "mecanismes de l'administració general de l'Estat".

El govern espanyol va aprovar l'avantprojecte de llei al gener, en ple debat sobre els límits entre seguretat i llibertat després dels atemptats a París. Després de passar pel Consell d'Estat, la norma ha patit dos canvis significatius. Per una banda, deixa de ser una llei orgànica i passa a ser ordinària, i per l'altra, el president del govern espanyol haurà de declarar una situació "d'interès nacional" a través d'un reial decret i informar-ne el Congrés dels Diputats i el Senat. De l'altra manera no calia donar explicacions.

Més continguts de