MOVIMENTS SOCIALS
Societat 26/09/2014

Nova campanya per tancar el CIE de la Zona Franca

Hi participen més de 80 entitats i 900 persones

Marc Toro
2 min

BarcelonaTancar el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca és l’objectiu irrenunciable de la campanya Tancarem el CIE, engegada ahir per SOS Racisme de bracet de més de 80 entitats i sindicats -com ara Tanquem els CIE, la PAH, la FAVB, Òmnium Cultural, l’ANC, CCOO i la UGT- i gairebé 900 persones a títol individual. L’economista Arcadi Oliveres, el cantant Gerard Quintana i el diputat de la CUP David Fernàndez, entre d’altres, són alguns dels caps visibles que donen suport a aquesta iniciativa que es proposa clausurar un espai on es “vulneren els drets humans”.

El manifest de la campanya denuncia que al recinte de la Zona Franca -destinat a la detenció d’estrangers que estan en una situació irregular, abans de ser expulsats-“es priva de llibertat persones que no han comès cap delicte”, s’hi han donat “situacions d’abusos i agressions” per part de la policia i “no es garanteix la comunicació dels interns amb les seves famílies”. També recorda que el centre funciona d’una manera poc “transparent” i que no permet l’entrada a organitzacions ni institucions que treballen en la defensa dels drets humans. De fet, al gener, diversos diputats del Parlament d’ERC, d’ICV-EUiA i de la CUP van haver d’accedir al centre fent-se passar per familiars d’interns perquè oficialment, com a representants polítics, no els havien deixat visitar la instal·lació.

En la roda de premsa de presentació de la campanya, el portaveu de l’associació Tanquem els CIE, Andrés Garrobo, va recordar que els últims anys han mort tres persones al centre de Barcelona: “Fa anys que denunciem les atrocitats que passen allà”. Segons la portaveu de SOS Racisme, Alba Cuevas, la intenció és que sigui una iniciativa “ciutadana” que sumi el màxim de representació social i cultural del país, tot i que la seva finalitat sigui clarament “política”. És per això que va fer una crida a l’adhesió al manifest, la seva difusió i la participació massiva en els dos actes de protesta de la campanya, que ja estan fixats al calendari. El divendres 17 d’octubre es farà un míting a les Cotxeres de Sants amb 100 intervencions en directe i el dissabte 18 es farà un acte sense precedents: una cadena humana per encerclar el CIE, al carrer E de la Zona Franca.

Una qüestió de país

“Al país que volem no hi pot haver aquesta xacra”, va dir ahir la periodista Rita Marzoa, en representació d’Òmnium Cultural, per destacar la idoneïtat d’engegar aquesta campanya en paral·lel al procés sobiranista de Catalunya. Hi va coincidir Cuevas, que va assegurar que la mobilització contra el CIE és un “tema de model de país”. En clau més local, Gerard Quintana va carregar contra la hipocresia que suposa vendre la Barcelona “de la modernitat i dels creuers” i no eliminar l’existència d’aquests centres, als quals es va referir com “la merda” que ningú vol veure.

També va participar en l’acte de presentació Arcadi Oliveres, que es va referir a la Declaració dels Drets Humans de l’ONU per recordar que “el món és de tothom” i que “no existeix el dret a posar fronteres”. “Els CIE no tenen raó d’existir i el seu funcionament fa que siguin pitjors que les presons”, va sentenciar l’impulsor de Procés Constituent.

stats