La PAH demana als jutjats anul·lar els desnonaments basats en clàusules abusives il·legalitzades per la UE

Els serveis de seguretat de la Ciutat Judicial restringeixen l'accés dels activistes amb el pretext que no hi poden haver manifestacions a l'interior del complex

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha presentat aquest dimarts al deganat dels jutjats de Barcelona desenes d'escrits sol·licitant la nul·litat dels procediments d'execució hipotecària basats en clàusules abusives il·legalitzades pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). La PAH demana als jutges que notifiquin als afectats que poden recórrer les sentències de desnonament abans del 6 d'octubre, termini màxim que dóna la modificació legal publicada al BOE el 6 de setembre. De fet, la PAH critica la "nocturnitat" del PP a modificar la llei, obligat per la sentència europea i recrimina que no ho hagi anunciat als afectats.

El març del 2013 el TJUE va emetre una sentència que condemnava l'estat espanyol i l'obligava a modificar la legislació per permetre que els desnonats poguessin al·legar clàusules abusives en els contractes hipotecaris. El govern del PP va modificar la llei admetent la possibilitat de denunciar clàusules abusives, però negant la possibilitat als usuaris de recórrer la decisió si els era desfavorable, cosa que sí que permetia als bancs. Però això tampoc va agradar a la PAH, que, a més, va veure com la seva iniciativa legislativa popular (ILP) era rebutjada per la majoria absoluta del PP al Congrés dels Diputats.

El passat mes de juliol, el TJUE va tornar a sentenciar contra la legislació espanyola, i el govern popular va publicar una nota al BOE el 6 de setembre en què tornava a adaptar la legalitat espanyola a les exigències europees. El nou canvi legislatiu dóna el termini d'un mes als afectats per reclamar els seus drets davant del jutjat corresponent. L'activista de la PAH Mercè Pidemont considera que l'anunci del canvi legislatiu s'ha fet amb "nocturnitat i mala fe" perquè la majoria d'afectats no s'adonin dels seus drets. D'altra banda, la PAH reclama que la nova legislació sigui retroactiva, perquè consideren que les lleis aplicades fins ara eren il·legals des de fa anys i per tant s'haurien d'anul·lar tots els procediments emparats per la llei anterior, considerada injusta pel TJUE.

Per això, la PAH ha iniciat una campanya d'entrega massiva de diversos documents als jutjats. El primer és el que han de presentar els advocats dels afectats directes. El segon el pot presentar qualsevol ciutadà, sigui afectat o no, al jutjat degà de cada localitat, demanant que informi als jutges sobre la nova legislació i els insti a anul·lar tots els procediments i a informar-ne els afectats perquè es pugui reiniciar el procediment. I l'últim el pot presentar cada afectat també als jutjats degans.

Una trentena de membres i activistes de la PAH s'han concentrat aquest dimarts al matí davant de la Ciutat de la Justícia de Barcelona per entregar els documents. Un cop omplerts, volien entrar pacíficament al complex judicial, però els responsables de seguretat els ho han impedit al·legant que estan prohibides les manifestacions a l'interior. Tot i que la PAH s'ha compromès a no cridar ni proclamar consignes, els vigilants de seguretat han tancat dues de les tres portes d'accés des de la Gran Via, i han reclamat la documentació a tothom que volia entrar. Als membres de la PAH només els han deixat, després de negociar-ho, entrar de cinc en cinc.