Societat 30/10/2012

El PP bloqueja la reprovació de Wert al·legant que només vol fer complir la Constitució

El 'no' del PP i l'abstenció d'UPyD salven Wert de la reprovació del Congrés malgrat les dures crítiques de l'oposició

Ara
3 min
José Ignacio Wert, al Senat aquest dimarts / ZIPI / EFE

BarcelonaEl ple del Congrés ha censurat aquest dimarts per 184 vots en contra, 142 a favor i 5 abstencions la reprovació del ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, que havia presentat el grup socialista. El PP ha comptat amb el suport dels dos diputats d'UPN i Foro Asturias, mentre que UPyD ha optat per l'abstenció. PSOE, CiU, PNB, ERC i IU han votat en contra de la continuïtat del ministre i li han retret les seves actituds "provocatives, polèmiques i hostils". Wert no ha assistit a la sessió però en roda de premsa des del ministeri ha emplaçat els que el critiquen a "fer un llibre" sobre la seva personalitat.

Els socialistes li han recordat que els alumnes catalans no necessiten una "espanyolització" sinó "respecte", i el portaveu d'ERC, Alfred Bosch, l'ha qualificat de "ministre 'hooligan'". José Ignacio Wert no ha assistit al debat sobre la seva pròpia recusació. El motiu, la Conferència General d'Universitats que el seu ministeri va convocar per a aquesta mateixa tarda després que ahir ja va haver d'aturar durant un mes la reforma educativa per l'oposició de la majoria dels consellers d'Ensenyament, també dels del PP.

L'encarregada de presentar la reprovació ha estat la vice secretària general del PSOE, Elena Valenciano, que ha afirmat que la política "anticultural i antieducativa" del ministre es tradueix en actituds "hostils" cap a la comunitat educativa i "menyspreu" als que no pensen com ell. Tot plegat, segons Valenciano, amb una actitud marcada per la "provocació i la polèmica estèril". La número dos del PSOE ha afirmat que el seu és un model "antic, excloent i classista" essencialment "segregador", un model que "Espanya va patir durant molt de temps" pensat per "desfer-se dels que menys recursos tenen, dels que tenen dificultats en l'aprenentatge i dels que viuen en zones rurals".

També ha retret a Wert la seva "obsessió per adoctrinar els alumnes catalans" que "no necessiten cap espanyolització, sinó recursos, aules, professors, suport a la integració, futur, fons per a investigació i sobretot respecte". Per tot plegat ha demanat la reprovació del ministre. "El somni de Wert és un malson per als espanyols", ha advertit, i les devastadores conseqüències del seu pas pel ministeri se sentiran en el futur.

ERC: "Wert és el ministre 'hooligan'"

La resta de formacions de l'oposició han criticat també durament el ministre. El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha afirmat que les paraules de Wert demostren que "els nens catalans no són espanyols", perquè si no fos així "no caldria espanyolitzar-los". Bosch ha recordat que cada vegada que Wert obre la boca "no només puja el pa, sinó els estels independentistes", i a més posa contra les cordes la "utopia del federalisme" perquè "ningú es vol federar amb aquesta gent". Wert, ha dit, és "el ministre 'hooligan' del govern espanyol".

PNB: "Wert no té el més mínim respecte per la pluralitat"

La diputada del PNB Arantza Tapia també ha criticat la voluntat de Wert "d'espanyolitzar els catalans" i l'ha acusat de voler imposar la seva "opinió" des d'una manca absoluta de respecte a la pluralitat. A més, ha afirmat que el ministre pretén "imposar" una llei educativa sense consens i no té el més mínim respecte per la diversitat lingüística de l'Estat.

UPyD s'absté perquè la reprovació "no té sentit"

En canvi, UPyD no ha donat suport a la reprovació i ha instat els socialistes a presentar una moció de censura contra el govern espanyol. El diputat Carlos Martínez ha afirmat que les crítiques al ministre Wert busquen convertir-lo en el "boc expiatori" dels problemes de la crisi. Segons ha afirmat, la reprovació "no té cap sentit" perquè la iniciativa només busca generar "titulars de premsa" arran de les seves paraules sobre la voluntat "d'espanyolitzar els nens catalans".

CiU: "Wert 'necessita millorar'"

El diputat de CiU Martí Barberà ha criticat les "accions i actituds" del ministre Wert en els àmbits educatiu i cultural i ha recordat a la cambra que a Catalunya s'ha consolidat un model educatiu basat en l'interès públic. Segons Barberà, les declaracions del ministre no s'indentifiquen amb aquests valors ni ajuden a millorar l'educació en moments de dificultats econòmiques". "L'actuació del govern en l'àmbit educatiu es mereix sens dubte un 'necessita millorar'", ha dit.

PP: "Reproven Wert per voler fer complir la Constitució"

Per contra, la diputada del PP Sandra Moneo ha afirmat que el PSOE reprova Wert per haver dit que vol "complir i fer complir la Constitució" i, per tant, "no és estrany que els espanyols reprovin el PSOE a les urnes". Segons Moneo, el PP es manté "on era, que és en el pacte constitucional per l'educació". "Volem la llibertat com a garantia de qualitat i creiem en aquest govern i en aquest ministre", ha conclòs Moneo.

stats