Societat 07/06/2016

Així és Goiat, el jove ós bru alliberat al Pirineu

El plantígrad prové d'Eslovènia i garantirà la diversitat genètica de l'espècie

Ara
2 min
Goiat, el nou ós eslovè alliberat als Pirineus que substituirà el Pyros

BarcelonaUn any més tard del que estava previst, però finalment s'ha produït. Un nou mascle d'ós bru provinent d'Eslovènia ha estat alliberat al Parc Natural de l'Alt PirineuEslovènia ha estat alliberat al Parc Natural de l'Alt Pirineu, segons ha confirmat aquest dimarts el director general de Polítiques Ambientals de la Generalitat, Ferran Miralles. El nou plantígrad, batejat com a Goiat, està cridat a substituir l'envellit Pyros, l'altre mascle arribat d'Eslovènia el 1997 i que, des de llavors, s'ha convertit pràcticament en l'únic mascle de l'espècie que s'ha reproduït dins dels seus dominis.

El nou exemplar alliberat a Isil (Pallars Sobirà) ha de servir per garantir la diversitat genètica de l'espècie i assegurar la població d'óssos, que a hores d'ara es calcula en una trentena d'exemplars a la part central de la serralada. Tot i que ja ha arribat al seu ocàs, el Pyros és el pare de la gran majoria dels altres óssos que viuen a la zona. De fet, si no fos pels vuit animals que es van reintroduir des d'Eslovènia el 1996, el 1997 i el 2006 l'espècie ja s'hauria extingit. L'arribada del nou mascle, per tant, és la primera que es produeix en una dècada.

Alliberat el Goiat, el nou mascle d'ós bru que substituirà el Pyros

L'alliberament forma part del projecte PyrosLife, una iniciativa que s'emmarca dins del programa LIFE+ de la Comissió Europea (CE) per consolidar la població d'ós bru al Pirineu, i que compta amb un pressupost de 2,5 milions d'euros, dels quals un 75% provenen de fons europeus. El 40% d'aquests 2,5 milions està destinat a afavorir la convivència amb ramaders i apicultors, dos dels sectors més contraris a la reintroducció de l'ós. Tot i que els plantígrads són omnívors i sobretot s'alimenten de vegetals i carronya, hi ha documentats atacs als ramats. Per això s'han posat en marxa diverses mesures, com el repartiment de gossos de protecció, l'agrupació de bestiar i l'agilització del pagament de compensacions per cada animal perdut.

El nou ós té entre nou i deu anys d'edat i un pes aproximat de 205 quilos. El nom de Goiat significa noi jove o fadrí en la variant pallaresa, i això "respon a l'objectiu" del seu alliberament, ha indicat Miralles, "que el noi jove substitueixi el vell mascle, el Pyros, que ha dominat la genètica de l'ós bru dels Pirineus aquests darrers 20 anys". Goiat prové de la reserva eslovena de Jelen, mentre que Pyros va ser capturat a la reserva de Medved, ubicada a uns 100 kilòmetres de distància.

El trasllat del nou ós ha estat monitoritzat en tot moment per l'equip tècnic del projecte PyrosLife. Els experts li han instal·lat emissors convencionals a les orelles, a més d'un collar emissor GPS per tenir-lo ubicat en tot moment, a més de prendre-li mostres de sang i pèl que permetran en un futur detectar la seva reproducció.

stats