Societat 30/04/2014

La Comissió Europea aportarà fons per consolidar l'ós bru al Pirineu

Atorga un projecte LIFE+ que preveu l'aportació d'un nou mascle

Ara
1 min
Una óssa amb dos cadells al Parc Natural de l'Alt Pirineu. / DEPARTAMENT D'AGRICULTURA

BarcelonaLa Comissió Europea (CE) ha atorgat un projecte LIFE+ que permetrà consolidar la població d'ós bru al Pirineu central, segons ha anunciat aquest dimecres el departament d'Agricultura de la Generalitat. El projecte té un pressupost total de 2,5 milions d'euros, que la CE finançarà en un 70%, i preveu l'aportació d'un nou mascle d'ós que permetrà millorar la diversitat genètica de l'espècie.

Pyros, el mascle alliberat el 1997, és el progenitor directe o indirecte del 75% dels cadells nascuts en la població, i de la totalitat dels nascuts en els últims 5 anys. La consanguinitat suposa un risc per al vigor reproductiu i per a la mortalitat dels exemplars. A més, Pyros té aproximadament 26 anys, de manera que està arribant al final de la seva vida i perdrà capacitat reproductora en els pròxims anys.

El departament d'Agricultura i el Consell General d'Aran treballen per prevenir els danys que pugui ocasionar l'ós bru als ramaders i propietaris d'arnes, unes accions que es podran reforçar amb aquest nou projecte LIFE+. Un altre objectiu del projecte és posar en valor l'ós bru com a atractiu turístic, a més de dissenyar materials i experiències innovadores en l'àmbit educatiu per millorar el coneixement sobre l'espècie.

stats