Policies nacionals investigats per l'1-O a Girona contradiuen els seus companys i ara neguen les càrregues

Un dels agents ha dit que no va utilitzar la porra a l'Escola Verd, però els vídeos l'han desmentit

Tercer dia de declaracions dels policies nacionals investigats pels delictes de danys, lesions i tortures per la seva actuació durant l'1-O a Girona. Aquest matí han declarat quatre agents més que han negat les càrregues contra la població i han matisat que van ser "actuacions defensives de replegament", segons ha indicat el portaveu del col·lectiu Dret a Defensa de Girona, Albert Carreras.

Així, els agents, que han parlat de les seves actuacions a les escoles Verd i Dalmau Carles, han assenyalat que "només van utilitzar les porres per replegar-se i defensar-se". Una versió que contradiu la que va donar un dels comandaments que va actuar a l'Escola Verd -que va reconèixer dues càrregues- i que contradiu també les imatges de vídeo de l'actuació policial. 

Un policia nacional investigat per l’1-O a Girona diu que els manifestants portaven armes blanques

De fet, els advocats creuen que els policies van rebent instruccions diferents perquè "va variant la seva manera d'explicar i les paraules que escullen". "Han canviat el relat i avui els quatre que han declarat han coincidit amb la mateixa versió", ha apuntat.

A més, Carreras diu que la jutge ha notat que "en diverses ocasions han faltat a la veritat". Per exemple, un dels agents que ha declarat avui ha assegurat, "fins a tres vegades", que no va utilitzar la porra dins de l'Escola Verd. Però la titular del jutjat li ha posat un vídeo en què se'l veu grimpar la tanca i carregar contra la població amb la porra, a dins de les instal·lacions escolars. "Llavors l'agent ha reconegut que era ell el de les imatges, però que va carregar per defensar un company a qui els concentrats estaven agredint", ha afegit l'advocat.

D'altra banda, també han explicat l'actuació a l'Escola Dalmau Carles, on van detenir un menor. Els agents han declarat que el jove "va donar cops de puny i patades" a la policia, però els advocats han recordat que el menor "va ser jutjat i absolt".