Societat 11/05/2015

Salut desconeix el nombre de pròtesis defectuoses de Traiber implantades en pacients

Reconeix que l'empresa investigada va vendre gairebé 3.000 mecanismes, però subratlla que no tots generen problemes i de moment només ha calgut reoperar 14 persones

Ara
2 min
Llibertat amb càrrecs per a la tinent d’alcalde de Reus

BarcelonaUn total de 2.800 pròtesis de genoll, maluc i columna. Aquesta és la xifra de mecanismes que l'empresa Traiber va vendre a una trentena d'hospitals catalans de la xarxa concertada entre 2005 i 2014, segons ha informat aquest dilluns el departament de Salut. L'empresa va cessar la seva activitat, després que la mateixa Generalitat iniciés un expedient informatiu l'octubre del 2014 per esbrinar si eren certes les informacions que li havien arribat sobre possibles "irregularitats administratives i tècniques".

A hores d'ara, però, Salut desconeix quantes d'aquestes pròtesis serien defectuoses, segons ha reconegut a l'ARA el cap de control farmacèutic i productes sanitaris del departament, Salvador Cassany. En qualsevol cas, la majoria d'aquestes pròtesis no representarien cap problema ni són un problema per a la salut dels seus portadors, ha especificat Cassany. Salut s'ha posat en contacte amb els hospitals, per demanar-los la informació pertinent. "La informació que hem rebut no està tota definida", ha afegit, perquè implica diferents moments i, en general, no s'han trobat incidències.

L'Hospital Sant Joan de Reus es troba a l'epicentre de la polèmica, tal com va avançar 'El País', en una investigació que té a veure amb una de les peces separades del procés judicial Innova. En aquest centre s'han implantat 1.500 pròtesis de Traiber. La resta s'han col·locat, principalment, en tres hospitals barcelonins de la xarxa concertada: el Sagrat Cor, la clínica Delfos i l'Hospital Quirón Dexeus. Quants pacients han hagut de ser reoperats? Salut insisteix que no té les xifres exactes, però de moment hi ha confirmades 14 reintervencions en el cas de Reus.

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris va llançar a l'octubre una alerta sanitària, tot i que Cassany ha assegurat que aquesta alerta va ser conseqüència de "l'activitat inspectora" iniciada per la Generalitat. En aquesta alerta s'ordenava la retirada de tots els productes de l'empresa Traiber per estar fabricats sense llicència i no comptar amb el certificat de conformitat CE, la qual cosa suposava "un risc greu per a la salut dels pacients".

Cassany ha explicat que l'expedient informatiu contra Traiber segueix obert, a l'espera d'acabar de reunir tota la informació, i que un segon expedient sancionador està "en fase d'obrir-se". Els hospitals que van implantar les pròtesis, però, no seran de moment expedientats, ha precisat: "Rebien un producte aparentment correcte i no podien distingir si eren defectuosos o no".

El cap de control farmacèutic i productes sanitaris ha insistit a llançar un missatge de tranquil·litat, i ha insistit que no tots els pacients que hagin rebut una pròtesi de Traiber han de patir efectes secundaris negatius, i que en cap cas hi ha un risc vital per a ningú.

stats