societat
Societat 03/06/2011

El Toro d'Osborne va canviant de pell, com les serps

La polèmica silueta d'Algaida, l'única a l'illa de Mallorca, està en un procés de metamorfosi constant. En menys de dos mesos ha aparegut amb quatre dissenys diferents

Redacció
2 min
Toro d'Osborne

BarcelonaEl toro d'Osborne de Mallorca continua en metamorfosi constant. De la mateixa manera que li pinten la bandera gai o unes floretes 'hippies', és triat per altres 'artistes' per fer-lo icona del PP. El 24 de maig, dos dies després de les eleccions autonòmiques i locals, es va veure aquesta versió inèdita. Segons explica el Diari de Balears, després de la victòria popular, el brau va aparèixer pintat tot blanc, ple de gavines blaves i les lletres "PP", en clara al·lusió a l'arrasada popular de les darreres eleccions. En el llom de l'animal s'hi pot llegir el missatge "Antich, pa casa": una manera de recordar a l'encara president en funcions de les Illes, el socialista Francesc Antich, que haurà de deixar el càrrec.

Els canvis de 'look' són freqüents en aquesta silueta, situada a la finca privada Son Munar. A principis d'abril, el bou va aparèixer pintat amb els colors de l'arc de Sant Martí, emulant el símbol de l'orgull gai i lèsbic. Quatre dies després que diverses associacions mallorquines repintessin l'estructura de negre, el brau va aparèixer decorat amb flors i l'eslògan “Ja és primavera a Son Munar!”. El penúltim disseny el va lluir el passat 21 de maig, el dia abans de les eleccions municipals i autonòmiques. El dia de reflexió, la figura va aparèixer pintada amb ratlles blanques i negres, simulant el vestuari d'un presidiari amb l'escrit "J. Matas", en clara al·lusió a l'expresident del Govern de les Illes Balears, Jaume Matas.

La silueta d'Algaida ha sigut utilitzada, des de fa temps, per fer actes reivindicatius de tota mena i, en diverses ocasions, ha aparegut amb pintades antitaurines i independentistes. Com ara, en una versió que es troba a Facebook.

Concebut com un anunci de propaganda de conyac durant el franquisme, ara aquesta silueta té la protecció legal del govern central. En principi, no es pot tocar ni retirar, però diverses associacions continuen lluitant per eliminat aquest símbol, que el temps ha convertit en ideològic i profundament partidista.

stats