Traslladen a Hongria les dues ósses de Vallcalent nascudes en captivitat

Viuran en un espai de 40.000 metres quadrats adequat a les seves necessitats biològiques, a 30 quilòmetres de Budapest

El Departament d'Agricultura i la Fundació FAADA han fet possible el trasllat de les dues ósses del Centre de Fauna de Vallcalent (Lleida) a un santuari d'animals d'Hongria on viuran en condicions millors. Ja fa més d'un any que FAADA, conscient de l'estat en què es trobaven les ósses, i havent encetat converses al respecte amb el Departament, es va posar en contacte amb diversos centres europeus per trobar un lloc perquè els animals poguessin tenir una qualitat de vida millor. Un cop trobat el lloc i el finançament, FAADA i el Departament es van posar d'acord per fer possible aquest trasllat.

El trasllat es va fer efectiu el passat 5 de setembre en una operació on van intervenir personal del DAAM (tècnics del Centre de Fauna, Forestal Catalana SA i Agents Rurals), del FAADA, de la WAP (World Animal Protection) i els tècnics de Zootransfer (empresa encarregada del transport fins a Hongria).

Els animals disposaran d'un recinte adequat a les seves necessitats i molt més ampli; de 600 metres quadrats passaran a viure en un espai de 40.000 metres quadrats. Concretament el santuari Veresegyhaz Bear, situat a uns 30 quilòmetres de Budapest, ocupa una superfície de 4,7 hectàrees de bosc amb molts arbres i coves artificials on les ósses poden amagar-se. També hi ha 8 estanys d'aigua on les ósses poden beure i banyar-se quan fa calor. Abans, però, de poder viure en aquest ou espai, les ósses estan passant un parell de setmanes a l'àrea de quarantena d'aquest mateix santuari.

Mel i Laika (així van ser batejades) vivien a Vallcalent des de fa 19 anys, on van néixer en captivitat, filles de dos óssos (Bavar i Kiwi) ingressats al centre procedents de comisos. El Centre de Vallcalent es concentra en la recuperació de les espècies protegides i la cria en captivitat, però sempre amb l'objectiu final d'un possible retorn al medi natural. Per tant, l'opció d'alliberar les dues ósses a la colònia del Pirineu era una opció inviable.

El Departament d'Agricultura i la Fundació FAADA agraeix al Santuari d'Hongria que hagi acceptat les ósses al seu centre i a la WAP l'assumpció de les despeses del transport.