Societat 03/12/2018

La UOC, la UB i la Universitat del País Basc participen en un estudi sobre abusos sexuals a l'Església

Un dels objectius de la investigació és identificar factors de risc

Efe
2 min
Els nens són majoritàriament abusats per coneguts amb autoritat, com professors o monitors; mentre les nenes són agredides per persones de l'entorn familiar

BarcelonaLa Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat del País Basc participen en un estudi per investigar possibles casos d'abusos sexuals en el si de l'Església catòlica. L'investigador i director del programa de criminologia de la UOC, Josep Maria Tamarit, és el coordinador de l'estudi "més ambiciós que s'ha fet fins ara a Espanya sobre abusos sexuals en el si de l'Església espanyola", ha informat la UOC.

Es tracta d'un projecte finançat pel ministeri de Ciència i Competitivitat en què la UOC coordina el pla d'investigació dels tres equips universitaris durant tres anys (2018-2020), i assumeix la revisió documental de les publicacions existents sobre el tema en l'àmbit internacional i una investigació sobre el Centre d'Arbitratge de Bèlgica, entre d'altres estudis basats en entrevistes a víctimes i representants de l'Església catòlica.

De moment, els investigadors de la UB han habilitat el número de telèfon 603355800 perquè les persones interessades puguin oferir el seu testimoni, ha avançat la UOC. Un dels objectius de la investigació és identificar quins factors de risc es relacionen amb la vida a les comunitats religioses i l'actitud davant el celibat i l'estat clerical, per la qual cosa una de les línies d'investigació consisteix en un estudi a partir del testimoni de persones que van estar internades en seminaris fins al 1965.

Dificultats

A la dificultat de "decidir-se a denunciar de les possibles víctimes" cal afegir-hi "la poca col·laboració" de l'Església catòlica en aquesta mena d'investigacions, ha constatat la UOC. Sobre aquest aspecte, l'expert ha afegit que en alguns països l'Església "s'hi ha implicat per donar resposta a les denúncies", i fins i tot "s'ha responsabilitzat" dels abusos, i ha lamentat que a Espanya "ni l'Estat ni l'administració en general hagin dut a terme actuacions decidides per fer front al problema d'abusos sexuals que va sorgint en el si de l'Església catòlica".

Davant la possibilitat que la majoria d'aquests abusos "hagin prescrit", Tamarit ha proposat la creació d'un "òrgan parajudicial temporal estatal amb la implicació de l'Església", en què les víctimes de delictes prescrits "puguin demanar un reconeixement dels fets i obtenir una reparació moral i econòmica".

Les conseqüències d'aquesta mena d'abusos sexuals "són greus", segons Tamarit, que ha afegit que en molts casos "les víctimes pateixen depressió, baixa autoestima i dificultats per fer front a aspectes importants de la vida". Un tret singular d'aquests abusos "és la traïció de la confiança espiritual" que, segons l'expert, "pot tenir un impacte profund en persones molt religioses", perquè "són les que tenen més risc de ser víctimes del procés de manipulació".

En alguns casos, la reacció d'aquestes persones ha sigut "una actitud de rebuig contra l'Església, però moltes víctimes esperen per part seva una resposta que els permeti preservar la fe", ha afegit Josep Maria Tamarit.

stats