El Vaticà debatrà si permet a homes casats ser capellans a les zones aïllades

L'Església catòlica aborda un tema gairebé tabú per pal·liar la falta de clergues a l'Amèrica Llatina

L'Església obre la porta a ordenar capellans homes casats. La solució es planteja, d'entrada, per garantir els serveis religiosos als fidels catòlics de les zones més aïllades i se sotmetrà a debat a l'octubre al Sínode sobre l'Amazònia. La trobada, que es farà a Roma, abordarà entre altres problemes el dèficit de capellans que afecta especialment aquesta zona que comprèn diversos països de l'Amèrica Llatina, com el Brasil, Bolívia o el Perú.

El Sínode de l'Amazònia serà el primer cop en què s'abordarà de manera oficial la possibilitat que hi hagi capellans casats dins l'Església catòlica. El papa Francesc ja ha anat llançant missatges els últims anys que no descartaven el debat, insistint que el celibat dels capellans no és un "dogma de fe" sinó més aviat una regla de vida que s'ha mantingut inalterable al llarg dels segles. 

El document de treball sobre el qual discutiran els bisbes dels països involucrats inclou el suggeriment per debatre aquest aspecte fins ara considerat tabú per l'ala conservadora de l'Església, però caldrà que ho aprovi l'assemblea. "Afirmant que el celibat és un do per a l'Església, es demana que, per a les zones més remotes de la regió, s'estudiï la possibilitat de l'ordenació sacerdotal per a persones grans, preferentment indígenes, respectades i acceptades per la seva comunitat, encara que tinguin ja una família constituïda i estable, amb la finalitat d'assegurar els sagraments que acompanyin i sostinguin la vida cristiana", diu literalment el document que es debatrà a la tardor.

El jesuïta argentí Humberto Miguel Yáñez, professor titular de teologia moral de la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma, que ha participat avui en la presentació d'aquest document al Vaticà, ha confirmat a Efe que, encara que el tema es va debatre ja fins i tot al Concili Vaticà II, "és la primera vegada que se'n parla de manera tan explícita i apareix en forma de proposta" en un document.

"El papa Francesc ha obert els canals en què apareixen qüestions que ja hi eren, però no s'escoltaven", afegeix Yáñez, que destaca que no es tracta d'abolir el celibat, perquè "l'excepció a la regla no vol dir abolir". Yáñez ha insistit que en cap cas es vol obrir la porta a un celibat "opcional".

En el Sínode sobre l'Eucaristia del 2005, un document ja va subratllar la "preocupant" escassetat de sacerdots, però els bisbes van considerar que el dels sacerdots casats era "un camí" que no es podia "recórrer". 

L'escassetat de sacerdots i missioners es fa encara més patent en les grans extensions de l'Amèrica Llatina i sobretot a l'Amazònia, que comprèn part del Brasil, Bolívia, el Perú, l'Equador, Colòmbia, Veneçuela, la Guaiana, Surinam i la Guaiana Francesa. Allà, l'Església catòlica constata moltes dificultats i prop del 70% de les comunitats de la regió no tenen accés a la missa setmanal. "A la regió de l'Amazones hi ha llocs on els sacerdots arriben cada dos o tres anys, i ¿quina comunitat cristiana pot subsistir amb una presència sacramental tan pobra?", sosté Yañez.