Publicitat
Publicitat

@ara_castells

Els Xiquets de Reus es coronen a la plaça dels somnis

El Mercadal suma sis castells de gamma extra en un vespre magistral

La plaça del Mercadal de Reus s’ha omplert de gom a gom aquest cap de setmana per celebrar un esdeveniment únic i especial. La colla castellera de la ciutat s’ha consolidat en la gamma de nou i ho ha fet envoltada de formacions de gamma extra.

Un cop cada dues temporades, Reus reuneix les millors colles del moment en una cita que intenta suplir el Concurs de Castells de Tarragona els anys que no se celebra. L’imponent plaça del Mercadal va fer-se petita dissabte per acollir una jornada que en les últimes setmanes havia despertat una gran expectació. Amb il·luminació artificial, el balcó d’autoritats ple de gom a gom i convidats especials com el cònsol japonès a Barcelona, la jornada va mantenir l’interès del públic en tot moment.

L’instant de glòria dels de la camisa de color avellana no arribaria fins a la tercera ronda, ja que va anar creixent tant la seva actuació com la sensació que dissabte podien superar qualsevol repte. Van confirmar el domini del cinc de vuit, van descarregar el primer tres folrat de l’any i van provocar els aplaudiments de tota la plaça en col·locar els segons del quatre de nou sobre la pinya. El castell no va alçar-se en les millors condicions, desquadrat i nerviós, i ben aviat va haver de treballar. Si bé semblava que el desmuntarien, la primera ovació va desfermar-se quan el cap de colla donava l’ordre de pujar a l’enxaneta. Amb decisió i valentia, la canalla va coronar el primer quatre de la història dels reusencs. Van subjectar l’eufòria per lluitar al límit cada sotragada, però el castell, tocat de mort, va fer llenya a mig descens. L’esclat de joia va envair Reus fins ben tard a la matinada.

Diada ajustada

Les colles convidades també van oferir les seves màximes construccions, si bé la sort es va repartir de manera irregular. Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls van tornar a protagonitzar una altra diada ajustada que no es va decidir fins a la ronda de pilars. Els verds van agafar avantatge descarregant el tres de nou amb folre i agulla però van haver de renunciar al dos de vuit sense folre pels dubtes que va presentar la canalla instants abans de fer sonar les gralles. Van completar un treballat dos de nou amb folre i manilles i el pilar de vuit emmanillat. Els vallencs també van apuntar-se el dos de nou, però van optar pel quatre amb el pilar al mig en lloc del tres. A la ronda de pilars, els vallencs van decidir aixecar el peu de l’accelerador i arrodonir la seva actuació amb el pilar de sis per poder estrenar una nova enxaneta.

Els Minyons de Terrassa, tocant de peus a terra, van descartar algunes construccions que portaven en cartera a pel nombre d’efectius desplaçats fins a Reus. No van renunciar, però, a la gamma extra, que va arribar en el segon torn en forma de nou de vuit. Molt condicionats per les diades de Santa Tecla, la Colla Jove Xiquets de Tarragona va haver d’abaixar el llistó. Van completar el tres de nou folrat i el quatre de vuit amb agulla però el cinc de vuit, la seva estructura insígnia, va fer llenya per sorpresa.

A Barcelona, les tres formacions grans de la ciutat van retrobar-se al barri de les Corts en una jornada d’alt voltatge. Només els Castellers de Sants van completar les dues construccions de nou, els de la Vila de Gràcia van optar pel tres i els Castellers de Barcelona van ensopegar amb el tres després de desmuntar dos cops el quatre. Els Castellers de Sabadell van completar el cartell descarregant per primer cop aquest any el tres folrat. La Colla Joves de Valls va alçar el primer castell de nou pisos que veuen les Terres de l’Ebre i els Xicots de Vilafranca van completar el cinc de vuit per primer cop en la seva història.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de