INFÀNCIA
Societat 09/05/2013

Abandona els fills a l'escola per la crisi

La Generalitat Valenciana s'ha fet càrrec de la custòdia de dos menors per la renúncia de la mare

Salvador Almenar
2 min

ValènciaLa conselleria de Benestar Social de la Generalitat Valenciana ha assumit la tutela de dos nens que dilluns passat van ser abandonats per la seva mare a l'escola. Els nens, de cinc i nou anys, resideixen actualment en un centre de menors de titularitat pública després que l'administració valenciana decretés la "situació de desemparament" i s'activés el protocol de "mesures de protecció" per als menors.

Segons va poder contrastar ahir l'ARA amb fonts pròximes el cas, els menors van acudir dilluns a l'escola però ni la mare ni cap altre familiar va acudir a recollir-los. Davant d'aquesta situació, el centre, situat a la ciutat de València, va contactar amb la policia perquè intentessin localitzar la mare, a qui van trobar al cap d'unes hores. Va ser llavors quan la dona va sol·licitar als agents que iniciessin els tràmits per cedir la custòdia dels seus fills a la Generalitat Valenciana, amb l'argument que no podia fer-se'n càrrec.

Segons publicava ahir el diari Las Provincias , que diu que el pare és a la presó i la mare viu amb un altre home, la raó que hauria dut la mare a abandonar els fills a l'escola seria la precària situació econòmica que viu, que no li permetria mantenir els tres fills que té, els dos nens de cinc i nou anys i un nadó de mesos.

Els nens, en "perfecte estat"

Fonts de Benestar Social van explicar a l'ARA que després que l'administració constatés la situació de desemparament, els nens van ser traslladats immediatament a l'hospital La Fe de València per sotmetre'ls a un reconeixement mèdic, amb què es va determinar que cap dels dos menors presentava "cap signe de violència" i que tots dos estaven en "perfecte estat". Les mateixes fonts van assenyalar que des del centre mèdic els menors van ser traslladats al centre de recepció i acolliment de menors Les Palmeres, a la localitat d'Alboraia.

La normativa valenciana estableix que els menors podran estar al centre un màxim de 45 dies mentre s'elabora la corresponent proposta de mesura de protecció i derivació al recurs adequat o fins que es decreti el seu retorn a la família. Així mateix, estableix que els pares puguin sol·licitar la cessió de la tutela a l'administració quan no puguin fer-se'n càrrec. Amb tot, com que en aquest cas la mare no va posar-se en contacte amb serveis socials per iniciar els tràmits, s'enfronta a un delicte d'abandonament que, segons l'article 229 del Codi Penal, pot implicar una pena de presó d'un a dos anys o de fins a quatre si la justícia considera que s'ha posat en perill la vida dels menors.

stats