Violència sexual

Els abusos del tenor de Calella

Una desena de testimonis relaten com actuava Albert Deprius, detingut avui per haver agredit una menor

6 min
Deprius en una imatge promocional d'arxiu

CalellaElla tenia 14 anys. Ell s’acostava als 40. Ella era alumna. Ell, professor i director de l’escola. Ella somiava en dedicar-se a la música. Ell era un reconegut tenor i director d’orquestra. Ell ho era tot a Calella. Albert Deprius va fer amb la jove el mateix que havia intentat tantes vegades –algunes se’n va sortir– amb altres noies. Avui els Mossos d’Esquadra l’han detingut per haver agredit sexualment una menor entre els anys 2010 i 2014. No és l'única denúncia que ha rebut aquest músic; tres noies més també han fet el pas: una el va denunciar el 2016 i el cas va acabar amb acord extrajudicial, una altra el va denunciar el juliol passat i la darrera ho ha fet aquest dilluns mateix després de llegir la notícia avançada per l'ARA. El seu cas va tenir lloc fa 19 anys.

L’ARA fa vuit mesos que està en contacte amb la denunciant que va ser víctima quan tenia 14 anys. Primer es va atrevir a compartir el que havia patit quan era petita i que sempre havia negat per por i vergonya. Al cap d’uns mesos va veure’s capaç de parlar amb una altra víctima i, finalment, el 28 de novembre va posar la denúncia. Tot va arrencar el 2010, quan va començar a parlar per Messenger (després Facebook) amb el professor. Converses fins a altes hores de la matinada que van derivar en videotrucades i converses pujades de to. L’endemà de la primera videotrucada, amb contingut altament sexualitzat, es van quedar sols a l’escola, al seu despatx. Ell es va masturbar i hi va haver tocaments. A partir d’aquí i durant pràcticament quatre anys, les agressions van continuar regularment: al cotxe, a l’escola mentre ella tocava el piano, al bany o fins i tot en unes estades. "El conec des dels 7 o 8 anys, ell va ser una figura paternal per a mi, una barreja entre pare i professor. Era la fusió perfecta, tenia un emmirallament per ell", explica la noia, que durant aquells anys veia tot allò "com un joc" del qual "ningú es podia assabentar". Al cap d’un temps, quan a Calella van començar les preguntes sobre Deprius, ell es va disculpar plorant, demanant que no digués res. També va confessar que ho havia explicat a la seva dona i que havien començat a fer teràpia.

L’anterior denúncia es va posar al juliol i ja van detenir el tenor. El cas està al jutjat d’instrucció número 2 de Mataró. Quan la noia tenia 19 anys va estar col·laborant en una obra de Deprius, que ja superava els 46. "Perquè et treguis la vergonya haurem d’assajar despullats", li va esbombar ell juganer. Els missatges de WhatsApp eren cada cop més estranys. Un dia ell li va proposar anar junts a Barcelona per fer unes proves de vestuari. Va desviar el cotxe en una sortida de la carretera i, aturats en un lloc discret, però ni de molt amagat, va tocar-li els pits i va descordar-li la samarreta. Segons la denúncia, havia tancat el cotxe i ella no podia escapar-se, així que va girar-se per no veure com ell es masturbava. "Quan va acabar va canviar la cara i es va posar a plorar demanant perdó", relata la denunciant. Aquell dia Deprius va reconèixer que havia actuat així amb altres noies i que això li havia estat a punt de costar el matrimoni. La causa que porta l'advocada Meritxell Olivera també inclou un delicte d'amenaces. Novament les videotrucades. Ell hi insistia, i un dia es va arribar a masturbar. En una ocasió ella va acabar participant del joc que li va plantejar ell i va mostrar els pits. "Em vaig sentir estúpida i manipulada", reconeix. A partir d’aquest episodi, ell va jugar aquesta carta i, segons va declarar un testimoni en seu judicial, va amenaçar la noia amb publicar el vídeo –que tenia gravat– si explicava alguna cosa.

Acords i silencis

La primera denúncia del 2016 la va posar una treballadora. Ell s’havia mullat els pantalons i se’ls va treure, fent bromes i incomodant la noia, que estava preparant les classes. Després es va treure els calçotets i ella, que estava fent fotocòpies, va marxar cap a una altra classe, on es va tancar atemorida. Ell hi va anar i va estar fent veure que hi entrava. Ella va advertir-lo que si ho feia cridaria, però Deprius va acabar entrant-hi i la va intentar persuadir perquè no seguís xisclant. "Ell era el director, tenia el poder i va jugar amb això", relata una persona coneixedora dels fets. Malgrat rebre pressions, a través d'una familiar d'ell, perquè desistís, la noia el va acabar denunciant. No obstant això, el cas, per la via penal, es va arxivar i, abans de seguir per la via civil, es va arribar a un acord extrajudicial.

Una de les pintades que es van fer a Calella.

Des de la publicació de la notícia, l'ARA també ha rebut el testimoni de diverses persones que asseguren haver mantingut converses telemàtiques amb Deprius amb un alt caràcter sexualitzat.

A Calella Deprius és una persona respectada. Fins al punt que la primavera del 2018 un regidor va traslladar la qüestió a l’Ajuntament que llavors dirigia Montserrat Candini. No es va poder fer res: en una reunió interna l’alcaldessa va informar que sense una denúncia no podien actuar, tot i que es va adreçar la persona que havia informat a la Fundació Vicki Bernadet. Així, el tenor va poder continuar fent totes les activitats i festivals que tenia en marxa al municipi. Arran de l'última detenció i de la notícia avançada per l'ARA, l'Ajuntament de Calella ha suspès relacions amb el músic i l'alcalde Marc Buch ha convocat una reunió d'urgència per tractar el tema amb tots els grups del consistori.

Qui sempre l’ha defensat és el capellà del poble, Cinto Busquet, que poc després de la trucada a l'alcaldessa ja estava al corrent de la investigació periodística. Fa uns anys una professora va assabentar-se del que havia passat entre el músic i diverses alumnes i professores. Va marxar del centre que dirigia ell i mentre buscava un nou local per fer les classes va aparèixer la figura del rector. Va mediar per intentar que el tema se solucionés sense aparèixer a la llum pública, i va arribar a dir que "hi ha moltes noies que volen fer mal als homes". Busquet va citar la professora per parlar de la informació que ella havia recopilat sobre Deprius i, per sorpresa d'ella, va aparèixer el tenor. "Ara una abraçada i us perdoneu", va demanar el mossèn, que havia muntat la trobada i que, segons dos testimonis, uns dies més tard, veient que ella no desistia, va titllar la professora de "dimoni" i "bruixa". En declaracions a l’ARA el mossèn manté que es tracta d’una campanya per difamar Deprius i que la professora i una còmplice "tiren merda" amb "mala voluntat" contra una família que "ja ha patit molt". Busquet posa la mà al foc per Deprius: "Conec a l’Albert perfectament, això és penós".

L'Escola Pia de Calella va trencar qualsevol vincle amb Deprius el 5 de novembre passat. Des del 2018 el músic, a través del Cor Harmonia que dirigeix, utilitzava un espai de l'escola i professors del cor donaven classes de música a alumnes del centre educatiu. A principis de novembre, una persona es va posar en contacte amb l'Escola Pia i els va explicar el que havia passat fa uns anys amb el músic.

Molt actiu a internet

El músic utilitzava moltes vegades les xarxes socials per intentar acostar-se a noies joves. Diverses persones, algunes eren adultes i d’altres menors, han relatat a l’ARA que els escrivia a través de Facebook i que sempre portava la conversa cap al mateix terreny. En algun cas va enviar fotos, va fer insinuacions sobre massatges o sobre estar nuus, i al final demanava que esborressin el contingut de la conversa. "Vull que el massatge ens el fem despullats", va dir-li, per exemple, a una noia de 17 anys. També va posar la mà a la cuixa a una jove i la va intentar besar sortint d’uns assajos al barri de Gràcia de Barcelona. Ell la doblava en edat. Altres noies han relatat com a vegades ell les rebia a casa seva –trobades per qüestions laborals– sortint de la dutxa, amb només una tovallola.

El patró s’ha repetit durant anys i, per això, fonts coneixedores del cas estan convençudes que hi podria haver més persones afectades. L’ARA ha parlat amb una noia que fa gairebé dues dècades va estar a punt de denunciar-lo. Li trucava constantment, va haver de bloquejar el seu mòbil i es va trobar 23 trucades d’ell. Ho va traslladar als propietaris del centre de música Salom, que dirigia Deprius, però no el van fer fora: ella va passar a fer classes a casa i van demanar-li que no digués res per no danyar la imatge de l’escola. Ella també va rebre la trucada de mossèn Busquet anys més tard. "Totes les noies se n'enamoren, i ell no hi pot fer res", li va argumentar el religiós.

Al llarg de la seva dilatada carrera, Deprius ha actuat arreu del món, en recitals i òperes en auditoris de França, Itàlia, Rússia, Panamà o Cuba. Ha treballat al Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música i l’Auditori de Barcelona. A més, porta la direcció artística de la Temporada Lírica Ciutat de Calella i el Festival Internacional Canta al Mar.

Investigació

Si coneixes alguna història la pots fer arribar a l’equip d’investigació del diari aquí.

stats