Societat 26/04/2016

Els mossos acusats al·leguen que només van llançar salves on Quintana va resultar ferida

El subinspector i l'escopeter sembren sospites contra alguns companys d'una altra furgoneta en la seva declaració com a acusats

Montse Riart
4 min
El subinspector acusat de ferir Quintana declara al judici

BarcelonaEls mossos d'esquadra acusats de lesionar Ester Quintana el 14 de novembre del 2012, que s'enfronten a una pena de dos a nou anys de presó, han assegurat avui en la seva declaració al judici que a la zona on la dona va perdre l'ull esquerre només van disparar una salva "innòcua" i "proporcional al llançament d'objectes que s'estava produint", en paraules del subinspector processat. Seguint el guió de l'escrit de defensa, també han sembrat les sospites contra els agents de la furgoneta 414, no acusats, però sancionats per Interior per haver incomplert ordres aquell dia.

L'escopeter acusat, Llorenç Benjumea, ha negat haver disparat una pilota de goma a la zona on Quintana va quedar lesionada. Ha explicat que el subinspector que feia de responsable de la unitat, i que també està acusat, va donar "l'ordre d'efectuar salves dins la furgoneta". Quan ell en va baixar, ha dit, es va quedar "al costat del vehicle", i des d'allà, com havia fet en "altres ocasions", va "municionar manualment" l'arma amb un "impulsor" sense pólvora, per disparar el tret d'avís que li havia manat el seu superior.

Imatge de l'escopeter acusat pel cas Quintana declarant des de la sala de premsa de l'Audiència de Barcelona

"Va disparar alguna pilota de goma?", li ha preguntat la seva advocada al final de l'interrogatori. "No", ha contestat ell amb contundència. La investigació va concloure que les lesions de Quintana eren compatibles amb una pilota de goma, però no amb cap altre projectil, com també van assegurar els forenses que van examinar les ferides de la dona en la sessió d'ahir del judici. Per això, l'estratègia de la defensa passa per intentar demostrar que l'escopeter no va disparar cap d'aquestes bales en el punt on hi havia Quintana, per exculpar la seva actuació.

El subinspector acusat, Eduard Casas, també ha explicat que en aquella zona no va donar "cap ordre de tret", només una instrucció per "fer soroll". Ha argumentat que va optar per aquesta actuació "innòcua" perquè era "proporcional" a l'objectiu de dispersar les "12 o 15 persones" que llançaven objectes contra les furgonetes i que s'havien "barrejat" amb la resta de ciutadans.

"Si hi hagués hagut una alteració greu de l'ordre públic, hauríem entrat amb les defenses", ha dit el subinspector, que ha assegurat una vegada rere l'altra que va fer el que manen "els protocols". "Quan tots van marxar corrents", ha conclòs, vaig pensar que l"'objectiu estava acomplert".

Sobre per què no es va donar avís des de les furgonetes abans d'iniciar l'actuació, el comandament acusat ha explicat que aquest missatge, segons els protocols interns, "només es llança a l'inici del dispositiu principal", però no "en cadascuna de les intervencions".

L'actuació dels agents de la furgoneta 414 un altre cop sobre la taula

Tant l'escopeter com el subinspector s'han dedicat a abocar sospites sobre els companys que integraven la furgoneta 414, la tercera que havia de tancar el dispositiu. Aquests agents van ser sancionats per Interior per haver incomplert ordres aquell 14 de novembre del 2012, perquè haurien amagat que van disparar més projectils de precisió i per avançar el primer vehicle sense permís.

L'escopeter ha explicat al judici que la seva furgoneta, que encapçalava la intervenció, va disparar dos projectils de precisió en diferents punts aquell dia, mentre que la 414, que tenia una funció "residual", en va llençar fins a vuit, "sis dels quals no recorden a on", una cosa que l'agent considera que no és "normal", tenint en compte el paper que desenvolupaven aquell dia.

Però el més contundent a l'hora d'assenyalar els agents de la unitat 414 ha estat el subinspector acusat, que va redactar un informe sobre els moviments d'aquests agents quan ja estava sent investigat. Al judici ha explicat que quan va preguntar-los sobre aquell dia, "ningú recordava res", cosa que no "es creu".

"Jo sé per experiència que ningú recorda tot el que ha fet, però sí alguna cosa, i quan en una furgoneta ningú recorda res, doncs, home...", ha deixat anar el comandament en la seva declaració.

El subinspector també ha posat en dubte que la furgoneta 414 acabés situant-se en paral·lel amb el primer vehicle, quan havia de tancar el dispositiu: "No tenia cap sentit", ha assegurat, i ha negat haver donat l'ordre perquè avancessin la posició, al·legant que això hauria estat "estúpid".

La intenció de les defenses és crear el dubte al tribunal sobre si algun altre agent va poder disparar un altre tipus de projectil policial a la zona on Quintana va resultar ferida, de manera que no es pugui atribuir l'autoria de les lesions de la dona als dos acusats i que en surtin absolts.

Amb la declaració dels dos acusats el judici arriba gairebé al punt i final. Les acusacions han elevat a definitives les seves conclusions del cas i mantenen la petició de dos anys de presó i quatre d'inhabilitació en el cas de la fiscalia i de nou anys en el cas de l'advocada de Quintana. Demà, tant les acusacions com les defenses presentaran els seus informes finals, i el primer judici a Catalunya sobre les pilotes de goma quedarà vist per a sentència.

stats