Societat 25/04/2016

Només una pilota de goma va poder ferir Ester Quintana, segons els forenses

Un dels oftalmòlegs que va tractar Quintana ha explicat que és "improbable" que la lesió la causés un objecte d'un diàmetre inferior al d'una bala de goma

Efe
3 min
Ester Quintana arriba a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaEls forenses que van examinar les ferides d'Ester Quintana han conclòs avui al judici que la dona va rebre l'impacte d'una pilota de goma a l'ull i consideren "improbable" la tesi de la defensa, que planteja que la manifestant podria haver quedat ferida per un projectil de precisió 'foam'.

Els pèrits que van rebre l'encàrrec del jutge que investigava el cas d'analitzar les ferides de Quintana i els metges que la van tractar han declarat aquest matí com a experts en el judici contra un subinspector i un escopeter dels Mossos d'Esquadra acusats de lesionar la manifestant el 14 de novembre de 2012 i que s'enfronten a una condemna d'entre 2 i 9 anys de presó.

Els forenses, amb més de trenta anys d'exercici, han estat contundents a l'hora d'arribar a la conclusió que, per la seva experiència clínica i per l'anàlisi de la literatura mèdica internacional, Quintana va perdre l'ull pel tret d'una bala de goma, tenint en compte que la manifestant no només tenia rebentat el glòbul ocular, sinó fracturada tota l'òrbita òssia que l'envolta.

Els dos Mossos acusats en el cas Quintana durant el primer dia de judici

Segons els experts, les lesions de Quintana "no poden explicar-se" com a produïdes per un projectil de precisió –de material viscoelàstic i amb una base de plàstic–, en contra de la tesi de la defensa, que manté que Quintana també hauria pogut rebre l'impacte d'una d'aquestes bales.

Segons aquests pèrits, el cop que Quintana va rebre a l'ull "va ser brutal". Per això consideren que només pot ser compatible amb una pilota de goma, que es dispara a gran velocitat -fins a 720 quilòmetres per hora- i acostuma a rebotar contra el terra amb una gran força.

"No té res a veure el projectil de foam amb la pilota de goma, ho he provat personalment", ha explicat la forense Lluïsa Puig, que per elaborar l'informe sobre les ferides de Quintana va portar a terme una "revisió exhaustiva" de tota la bibliografia mèdica mundial i, especialment, les experiències de països com ara Israel o Irlanda del Nord, on abunden aquest tipus de lesions.

La forense també ha explicat que s'ha basat en la seva "experiència personal", ja que ha pogut analitzar sis casos de ferides per pilotes de goma a Catalunya en els últims anys, dels quals el de Quintana, ha assenyalat és "el més greu"i el que més "ha trigat en curar".

Un dels oftalmòlegs que va tractar Quintana ha afegit que és "improbable" que la lesió ocular fos causada per un objecte d'un diàmetre inferior al d'una pilota de goma, d'uns 50 mil·límetres, mentre que el projectil de precisió en té 40, a més d'una "consistència" molt diferent.

Les conclusions dels metges s'han vist reforçades per les dels pèrits que han redactat l'informe de biomecànica sobre el projectil que va poder ferir Quintana, els quals asseguren que la força d'una pilota de goma és 3,5 vegades superior a la d'un projectil de precisió, que pesa la meitat.

Els dos infermers del Sistema d'Emergències Mèdiques que van atendre Quintana en primer lloc al passeig de Gràcia van assegurar que, per la seva experiència, la lesió de la dona "no s'assemblava" a la que produeixen les pilotes de goma. Aquests professionals van declarar, però, en qualitat de testimonis i no d'experts, com els forenses i metges d'avui.

stats