La fiscal de la violació dels Sanfermines: “No se li va preguntar i ja està”

Elena Sarasate ratifica la petició de 22 anys i 10 mesos de presó per a cadascun dels cinc presumptes agressors

“No hi ha cap dubte que la intimidació va ser gravíssima, no va tenir cap més possibilitat que sotmetre’s”, ha afirmat la fiscal Elena Sarasate avui a l’informe final del judici contra cinc acusats de violar una noia de 18 anys durant els Sanfermines de l’any passat. Els cinc homes eren més forts que ella i la van dur a una “ratera” d’on no es podia escapar. No és que ella digués que no volia mantenir relacions sexuals amb tots, és que “no se li va preguntar i ja està”, ha assegurat Sarasate, segons Europa Press. No li van deixar cap opció, quan la van arraconar en un portal de Pamplona. li van tapar la boca i li van ordenar què havia de fer i com.

No van utilitzar “violència extrema”, ha admès la fiscal, però no va caldre: “Es va fer servir la força mínima necessària”. Ha recordat els sis vídeos enregistrats pels acusats mateixos on, segons els informes policials, se sent com ordenaven a la noia què havia de fer i que no cridés. S’hi veu com ella, en canvi, actuava “amb els ulls tancats, ni una mirada, ni una sola paraula” més enllà d’algun gemec de dolor. “Va entrar en pànic, es va bloquejar, no va tenir capacitat de pensar ni de reaccionar”, ha afirmat Sarasate. I això encaixa amb l’estat en què la va trobar després en un banc una parella i que mantenia quan la va atendre la policia municipal: “Desconsolada, amb un plor molt amarg”, nerviosa i “en estat de xoc”. Segons els informes psicològics, la noia encara pateix ara estrès posttraumàtic tot i que hagi intentat refer la seva vida.

El contundent discurs de dues hores de la fiscal s'ha centrat a desmuntar la versió dels acusats segons la qual les relacions sexuals van ser consentides. L’advocat de la noia, Miguel Ángel Morán, també ha fet el seu informe en el mateix sentit i ha afirmat que la noia no havia acceptat “en cap moment” practicar sexe amb els cinc homes, segons l’agència Efe. La fiscal va recordar que els acusats havien humiliat i vexat la víctima i que tampoc se li podia exigir el comportament d’una heroïna o una resistència que l’hauria poguda posar en perill.

La fiscal ha ratificat, segons informa Europa Press, la petició de condemna de 22 anys i 10 mesos de presó per a cadascun dels acusats i considera les proves en contra seva "absolutament contundents". Diu que "van actuar de manera conjunta i organitzada". Els advocats de la noia, com a acusació particular, reclamen 24 anys i 9 mesos de presó.

Morán ha insistit que la noia, si bé s'havia besat amb un dels acusats, no va consentir "en cap moment" practicar sexe amb els cinc homes. "No és lògic pensar que una noia que té una vida normal de cop pensi en una relació en grup consentida", ha afirmat. La fiscal  també considera que l'agressió es va cometre "sense consentiment i sota violència i intimidació".

Sarasate ha assegurat que la noia "no sospitava ni remotament" allò que planejaven els acusats però que ells sí que "sabien el que volien i ho tenien clar". Ha afirmat que els delictes d'agressió sexual, contra la intimitat, de robatori -li van prendre el mòbil-, així com el patiment moral que li van causar han quedat "perfectament" acreditats. Morán ha recordat que la parella que es va trobar la noia en un banc i els policies que la van atendre van dir que estava plorant, nerviosa, i que ni tan sols podia parlar. 

Segons la fiscal, "la declaració de la víctima compleix tots els requisits per donar-li absoluta i total credibilitat" i, en canvi, "la dels acusats té contradiccions, no petites sinó determinants". Sarasate ha fet un relat detallat de com creu que van passar els fets des que els nois van trobar la víctima fins que els van arrestar. "Quan els acusats van haver aconseguit el que volien van deixar a l'estacada la noia, semidespullada", ha rematat. 

Després de la fiscal i de l'acusació particular, les acusacions populars -l'Ajuntament de Pamplona i el govern de Navarra- han fet els informes finals. Han ratificat les peticions de més de 25 anys de presó per a cada un dels cinc acusats. Com l'acusació particular, reclamen una indemnització d'un quart de milió d'euros per a la víctima.

Demà serà el torn de les defenses. Les sessions d'avui i de demà, al Palau de Justícia de Navarra, són les dues úniques que s'han obert al públic. Tot i això, s'hi ha prohibit l'accés a càmeres i fotògrafs i no s'hi permet l'entrada de cap dispositiu que pugui enregistrar àudio o vídeo.