Festa al Born: “És l’únic lloc on sabem que hi ha ambient per fer una copa”

Centenars de persones es concentren alguns vespres sense respectar les restriccions covid

3 min
El Passeig del Born ple de persones que sopen i prenen una copa

BarcelonaEls veïns del passeig del Born i els carrers del voltant es lleven, sobretot els caps de setmana, amb les entrades dels seus edificis plenes de gots de cafè i de batuts que, sospitosament, contenen trossos de llimona a dins. "Hem demanat sangria", respon una estudiant de 22 anys dels Països Baixos que té a la mà un got de cafè per emportar-se. "Jo un cubata", afegeix una amiga seva. Així, cada vespre, mig d'amagatotis i jugant al joc del gat i la rata amb la policia, centenars de persones s'aglomeren per prendre una copa al Born. Sovint no respecten les distàncies de seguretat, formen grups nombrosos i la majoria dels que porten mascareta se la deixen caure per sota del nas i de la boca.

Hi ha gent de tot tipus. Hi ha barcelonins que senzillament tenen ganes d'esbargir-se. "N'estem farts, i el Born és l'únic lloc de Barcelona on sabem que hi ha ambient per fer una copa", diu una noia, entre rialles del seu grup d'amics. També hi ha turistes que s'escapen de les restriccions del seu país. "Als Països Baixos no podríem estar fent això aquí, els meus pares només surten per anar al súper", diu un senyor. Hi ha estrangers que sí que saben que estan incomplint les mesures –"home, tot està tancat i no hi ha ningú enlloc, és obvi que sabem que no és legal"– i n'hi ha que es fan els suecs. "Fa deu dies que vaig arribar a Barcelona i no sé quines restriccions hi ha", diu un turista veneçolà. I bé, també hi ha algun català despistat. "Ai, no sabia que no ens podíem fer una birra i menjar una pizza al carrer", diu un jove de Sant Cugat del Vallès.

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana desallotjant el passeig del Born.

Fa temps, sobretot durant l'últim mes, que els veïns del Born se'n queixen. "El barri està ple de bars nocturns, cada cop queden menys botigues, i ja estem una mica acostumats al guirigall, però aquests últims dies és exagerat", assegura la Mercè, que viu al carrer del Rec. "Normalment –continua– quan truques a la policia venen, però quan han tingut altres afers, com les protestes contra l'empresonament de Pablo Hasél, no".

De fet, la Guàrdia Urbana de Barcelona admet que durant els caps de setmana de protestes, per falta d'efectius –també de Mossos d'Esquadra– i per qüestions de prioritat, no podien anar a desallotjar les concentracions de gent al Born. Tot i això, asseguren que ara cada vespre s'hi acosten per evitar que s'enquisti com un lloc de trobada per anar a fer la copa saltant-se les restriccions. Abans, apunta la policia local, també es formaven aglomeracions a la plaça del Macba i ara sembla que hi ha hagut una "diàspora" cap al Born. D'altra banda, la Guàrdia Urbana al·lega que no poden desallotjar els grups de menys de sis persones i que no poden anar comprovant què hi ha dins dels gots de cafè de tothom.

La policia dispersa la festa

Normalment, com aquest dijous, que cap a les 20 hores del vespre al passeig del Born es van arribar a concentrar unes tres-centes persones, es formen grups nombrosos i la gent la fa petar animadament fins que arriben els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana. Segons la Policia Local, els cossos de seguretat desallotgen la zona de manera "pedagògica i educada" i només identifiquen o entren una denúncia en cas que no els facin cas, s'hi encarin o consumeixin grans quantitats d'alcohol. "No ens han dit res, només que marxéssim i ja està", diu una parella que ha vingut a celebrar l'aniversari d'ella i ja se'n van cap a casa. N'hi ha, però, que encara no en tenen prou i s'escolen pels carrerons del Born i van a fer l'última copa a bars i restaurants que estan oberts fins més tard que l'hora del toc de queda.

stats