Tribunals

58 anys de presó per a un depredador sexual de menors que actuava a Instagram

Les acusacions retiren la condició de víctima a un dels adolescents i no descarten que col·laborés amb el condemnat

3 min
El ciberassetjament a menors ha crescut un 175% des de 2018, segons les últimes dades de la Fiscalia de Delictes Informàtics Barcelona

BarcelonaLa vida d'una colla d'amics de Granollers es va capgirar com un mitjó l'estiu del 2018. Algunes de les adolescents van patir una persecució sistemàtica a Instagram d'un ciberassetjador sexual que, sota un perfil anònim, les amenaçava de mort si no accedien a fer videotrucades sexuals amb ell. El depredador tenia informació personal de les noies i la utilitzava per acovardir-les i pressionar-les. Elles aleshores no ho sabien, però en realitat el coneixien. Es tractava del nòvio de la germana d'un dels nois del grup, que sovint s'apuntava a les seves trobades. L'Audiència de Barcelona l'ha condemnat a 58 anys de presó per les agressions comeses.

Segons la sentència, a la que ha tingut accés l'ARA, el condemnat tenia dues cares: amb la família de la seva nòvia era un jove responsable, que es va convertir en el confident del germà petit, però a les xarxes es convertia en un autèntic depredador, capaç d'”amenaçar de mort” les noies fins a convertir-les en titelles sexuals darrere d'una càmera. El tribunal assegura que l'home es va aprofitar de la informació que tenia de les noies per aconseguir “que cedissin a les seves exigències” per “por”.

Els magistrats expliquen que l'home va obtenir els contactes de les noies a través del germà de la seva exparella, que inicialment també constava com a víctima. Tot i així, després d'escoltar el seu testimoni al judici, la Fiscalia i l'acusació que representava les noies van retirar-li aquesta condició. La sentència també posa en dubte la versió del noi. Als magistrats els resulta “estrany” que insistís tant a les seves amigues perquè accedissin a fer les videotrucades sexuals o, que en alguns dels casos fins i tot els “donés instruccions” pel mòbil sobre les postures que havien d'adoptar.

El jove va assegurar que ell també havia sigut víctima del depredador sexual, que l'amenaçava de mort si no li facilitava els contactes de les adolescents, però als jutges els descol·loca que no ho denunciés malgrat la “pressió” que assegurava haver rebut. De fet, la sentència planteja que el depredador podria haver tingut l'ajuda d'alguna segona persona en algun moment. Tot i així, la sentència no atribueix cap delicte al menor ni demana que se l'investigui pel cas, sinó que posa en entredit el seu relat i el descarta com a víctima.

Una defensa "inversemblant"

Del que no té cap dubte el tribunal és de la culpabilitat de l'acusat. L'home es va defensar al judici al·legant que un suposat delinqüent del barri de la Mina li havia suplantat la identitat a Instagram. Però al tribunal aquesta explicació li resulta “inversemblant”. D'una banda, argumenta que el suposat pirata informàtic no tenia cap necessitat de suplantar-lo per atacar les adolescents i de l'altra té en compte que el processat mai va denunciar que li haguessin piratejat els comptes a la xarxa.

Per contra, els magistrats posen en valor les declaracions “clares, coherents, fermes i coincidents” de les adolescents, que també concorden amb el material intervingut a l'acusat o els registres de les videotrucades. Això, juntament amb la similitud del seu testimoni, fa “impensable” per al tribunal que les noies haguessin mentit al judici, com va mantenir l'acusat. Tot i que la condemna per a l'home és de 58 anys de presó i deu més de llibertat vigilada, el màxim que podrà estar entre reixes és de 20 anys, als quals cal descomptar els dos que ja porta a la presó, on va ingressar després de la seva detenció. 

stats