Violència masclista

Vint anys de presó per a cada un dels violadors d'una noia a Sant Boi de Llobregat

Els acusats continuen en llibertat provisional

3 min
Captura de pantalla de la declaració d'un dels acusats durant el judici per la violació en grup d'una noia a Sant Boi el 2018

BarcelonaLa van violar per torns a l'interior d'un cotxe en un descampat. Ella "mai va prendre la iniciativa" per mantenir relacions sexuals amb els homes que la van agredir i "en cap moment va consentir" les pràctiques. L'Audiència de Barcelona ha condemnat a vint anys de presó cadascun dels tres acusats de violar una jove a la sortida d'una discoteca entre Molins de Reis i Sant Boi de Llobregat el 2018 i els obliga a indemnitzar la víctima amb 45.360 euros. La sentència dona total credibilitat al relat de la noia, que durant el judici va explicar que la seva vida "ha canviat completament" des de la brutal agressió. “Arran del trauma no sé com gestionar-ho tot, encara no surto sola, haig d’anar acompanyada i no parlo amb desconeguts”, va relatar.

La sentència explica que els condemnats havien conegut la noia aquella mateixa nit a la discoteca i quan la van veure a la sortida del local la van convèncer perquè pugés al cotxe, aprofitant que ella anava beguda i que havia consumit drogues. Els acusats van conduir fins un descampat de Sant Boi de Llobregat i, un cop allà, van despullar-la i la van violar per torns, mentre ella "cridava i intentava desfer-se dels processats", que també l'haurien vexat, fent-li fotografies.

Segons els magistrats, hi va haver violència i intimidació, els dos requisits que encara estableix el Codi Penal per poder parlar d'un delicte d'agressió sexual i que la nova llei sobre el consentiment sexual, més coneguda com la llei de "només sí és sí", vol fer desaparèixer. D'una banda, la sentència assegura que cada acusat va agredir la víctima mentre la resta la "subjectaven pels canells i els turmells". A més, van atacar-la després de portar-la en cotxe a un descampat "sense gent, amb escasses possibilitats de rebre ajuda", i més perquè la víctima no portava a sobre el mòbil per "contactar amb amics o coneguts que poguessin auxiliar-la", ja que aquella nit li havien robat la bossa.

Els tres acusats, que continuen en llibertat provisional, van negar l'agressió i van assegurar que la noia va prendre la iniciativa en tot moment. Un d'ells també va dir que la jove li havia explicat que aquella mateixa nit alguna altra persona havia abusat d'ella. Però el tribunal assegura que aquesta hipòtesi és "del tot inconsistent", tenint en compte que l'acusat va admetre al judici que malgrat que la víctima li havia dit això, ell no va preguntar-li "més detalls sobre un succés tan greu" ni va oferir-li ajuda. Les defenses van intentar tombar el relat de la víctima perquè havia consumit drogues i alcohol, però els jutges li donen total credibilitat. Asseguren que la versió de la jove va ser "veraç en l'essencial" i atribueixen les imprecisions a "l'angoixa" del moment i a "l'estat emocional de xoc" en el qual es trobava la noia després de ser violada.

Culpables de les tres agressions

Com és habitual en aquest tipus de casos, els magistrats tenen en compte la doctrina del Tribunal Suprem i responsabilitzen els acusats de les tres agressions a la víctima. Encara que els homes violessin la noia per torns, la sentència té en compte que tots van "col·laborar" en les agressions. De fet, el tribunal assegura que el fet que fossin tres els va proporcionar una posició de "superioritat", "intimidació" i "impunitat", respecte a la víctima, cosa que augmenta la "gravetat" de l'atac, argumenten en la sentència.

Un dels acusats va fotografiar la noia amb el seu mòbil mentre l'agredien i va compartir les imatges en un grup de WhatsApp on hi havia els altres dos processats i uns altres amics. Malgrat tot, el tribunal l'absol dels delictes de descobriment i revelació de secrets que li atribuïen la Fiscalia i l'acusació particular -que demanaven entre 43 i 46 anys de presó per als condemnats-, perquè considera que no hi ha prou proves que veiessin les fotos altres persones alienes al grup.

stats