Turisme
Societat 27/04/2023

"Això és millor que el Carib": ambient de ple estiu a la Barceloneta

Les altes temperatures de finals d'abril omplen les terrasses i les platges de Barcelona

3 min
Una família estirada a la platja de la Barceloneta.

BarcelonaEls mojitos arran de mar, els massatges a la sorra, les gandules i els para-sols ocupats. L'engranatge del turisme ja està engreixat a la Barceloneta, i bars i restaurants fan caixa aprofitant unes temperatures estivals a finals d'abril. Des del metro fins al passeig Marítim hi ha riuades de gent per tot arreu en processó cap al mar. D'un dels restaurants del passeig de Borbó s'aixeca una parella de neerlandesos que superen la setantena vestits d'estricte uniforme de guiri: pantalons curts ell, vestit de tirants ella i sandàlies sense mitjons. S'estaran a la ciutat una setmana i gairebé com un lema expliquen quin és el pla per a aquestes vacances de primavera. "Fundació Miró, paella i veure Bruce Springsteen", diu Abri van der Meulen, que llueix un color de pell vermellós que segurament la farà patir aquesta nit. Aquest és el primer viatge postpandèmic del matrimoni, que va triar la capital catalana fa un any, quan el cantant de Nova Jersey va anunciar-hi un concert. "Tenim la mateixa edat que el Bruce i a la nostra edat Barcelona ens sembla una destinació ideal, a prop i amb un temps immillorable", explica Michelle van der Meulen.

Dos joves jugant amb una pilota a la vora del mar, a la platja de la Barceloneta.
Un home venent mojitos al passeig Marítim de la Barceloneta ple de gom a gom.

Els turistes es deixen veure entre la multitud que omple els carrerons i els passejos al sol d'un dijous al barri més marítim de la ciutat. Amb tot, els que viuen dels turistes es queixen que "n'hi ha pocs" i que encara són menys els que se'ls gasten. "Poc negoci", coincideixen els venedors dels pareos amb els de begudes alcohòliques i algun cambrer. A la sorra, però, hi ha moltes persones prenent el sol i fins i tot els més agosarats que s'atreveixen a tastar l'aigua del mar sense que sembli que tinguin fred. La temperatura a l'exterior és d'uns 22 graus, que es deixen portar gràcies a una lleu brisa que suavitza el sol, potent, mentre que l'aigua del mar està a 16,5 graus. Tres amigues canadenques s'ho miren de lluny. "Potser ens animem", concedeixen estirades a la sorra i disposades a passar la tarda a la platja. "Al Canadà encara és hivern, i aquí estem al Carib, millor que al Carib, és increïble", exclamen rient.

Al passeig, dues amigues brinden amb una caipirinha, conscients que les seves són vides "afortunades". Són naturals del Regne Unit i Àustria, i viuen a Barcelona des de fa un any, així que saben que un abril a la platja és com "un regal". Menys glamur i molts menys adjectius troben per definir el panorama una colla de treballadors d'una obra pròxima que aprofiten l'hora de dinar per treure el tàper, asseguts en un dels bancs de cara a la platja i recuperar força abans del sant-tornem-hi. "Ja ho veus, aquí estem, davant de la millor tele que podríem trobar", diu un d'ells.

En un dels carrers interiors una veïna del barri passeja el gos tranquil·lament, aliena al sarau que hi ha uns pocs metres més enllà. "Els turistes ja no marxen del barri en tot l'any!", diu en un to neutre, com donant fe de la realitat de gentada i sorolls que poblen les àrees turístiques de Barcelona sense tan sols respectar el descans hivernal.

Turistes amb les maletes caminant pel passeig Marítim de la Barceloneta de camí cap al seu allotjament.
Banyistes a la platja de la Barceloneta comprant un pareo a un dels venedors ambulants.
stats